Halvtid för proteinatlasen

21-9

Bildtext

Nu har forskarna vid Uppsala universitet och KTH kartlagt hälften av människokroppens alla proteiner. Det innebär en databas med 10 000 individuella poster. År 2015 beräknas hela proteinatlasen vara klar.


Uppsala universitet ansvarar för projektets biologiska del. Tack vare kartläggningen kan forskare dra full nytta av The Human Genome Project, ett stort internationellt projekt vars mål är att kartlägga hela den mänskliga arvsmassan. Redan nu använder forskare från hela världen proteinatlasen för att få mer kunskap om proteinernas betydelse för olika sjukdomstillstånd.

Det finns drygt 20 000 proteiner i människokroppen, och en klar majoritet av dessa har aldrig blivit identifierade eller analyserade: 98 procent av alla mediciner riktar sig mot 3 procent av de mänskliga proteinerna.

Proteiner är en viktig byggsten i de mänskliga cellerna och involverade i princip alla kroppsfunktioner. Om dessa viktiga byggstenar inte fungerar kan de inte fullfölja sin viktiga roll vilket leder till olika sjukdomar.

Hör KTH:s projektledare för proteinatlasen Mathias Uhlén berätta om kartläggningen för BBC (14.34 minuter in i programmet).

Anneli Waara

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin