Stort bidrag till forskning inom molekylär bioteknik

Bildtext
Stiftelsen för Strategisk Forskning har efter ett flertal urvalsprocesser valt ut arton unga forskare som får dela på 180 miljoner kronor under fem år. Johan Elf, docent i molekylär bioteknik vid Uppsala universitet, är en av de utvalda.
Johan Elf, vid institutionen för cell- och molekylärbiologi, har fått bidrag till sin forskning inom ”ny teknologi för intracellulär biofysik”.
- Detta känns mycket bra, berättar Johan Elf. Jag kommer att fortsätta arbeta med att försöka förstå hur biokemiska processer i cellerna fungerar. Det handlar om teknikutveckling och utveckling av beräknings- och simuleringsmodeller och mikroskopi. Vi studerar olika aspekter på fysiken inuti celler och försöker beskriva hur generna slås på och av, när de gör det och varför.
Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) har som ändamål att stödja naturvetenskaplig, teknisk och medicinsk forskning i Sverige. Stiftelsen har utarbetat ett program, ”Framtidens Forskningsledare”, för att lyfta unga forskare med potential och ambition att bli Sveriges framtida ledare inom akademisk och/eller industriell forskning.
– SSF verkar för att främja utvecklingen av starka forskningsmiljöer av internationell klass i Sverige. Vi gläds därför åt att kunna ge forskningsbidrag till dessa unga forskare som utsetts till årets kandidater, säger Lars Rask, vd för SSF.
De arton forskare som beviljats medel från ”Framtidens Forskningsledare” erbjuds också att delta i en ledarskapsutbildning.
- Det känns fantastiskt att få möjlighet att delta i en så kvalificerad ledarutbildning, säger Johan Elf. Det ska bli spännande!
Johan Elf har fått forskningsbidrag också tidigare i år. I våras fick han Göran Gustafssonpriset - Sveriges största nationella pris för naturvetenskaplig forskning från Kungl. Vetenskapsakademien. Han fick priset i molekylärbiologi "för innovativa och banbrytande studier av interaktion mellan enstaka proteiner och DNA".
Anna Malmberg