Sverige adopterar kromosom 19

21-9

Bildtext

Alla gener i människans 46 kromosomer är kända, men däremot inte vilka proteiner de ger upphov till. Nu samarbetar forskare världen över för att lägga det pusslet. Svenska forskare har åtagit sig ansvaret för kartläggningen av de proteiner och peptider som hör till kromosom 19.


Genom att undersöka genernas koppling till olika proteiner kan kunskapen om gener leda till nya läkemedel. Människans gener kartlades av HUGO, the Human Genome Organisation, och publicerades år 2001. Inom ramen för HUPO, the Human Proteome Organisation, ska nu forskare världen över samarbeta för att beskriva de proteiner generna ger upphov till i människans kropp. Det är ett komplicerat arbete, eftersom  det finns över 20 000 proteiner i den mänskliga kroppen, och varje protein kan ha väldigt olika form beroende på var det befinner sig.

I höstas bestämde sig proteinforskarna för att dela upp sig i internationella nätverk som åtar sig en kromosom vardera, en statsning om tidskriften Nature kallat "Adopt-a-chromosome". Swedish Proteomics Society representerade av Per Andrén från Uppsala universitet och docent György Marko-Varga från Lunds universitet valde vid ett möte förra året ut kromosom 19 till ett nätverk koordinerat från Sverige.

- Vi koordinerar nu ett stort nätverk som består av forskare från både Sverige, Norge, Indien, Tyskland och Spanien. Nätverket hade sitt första möte i Lund den 26 januari, säger Per Andrén.

Arbetet kommer att ske stegvis. Först ska alla proteiner knutna till kromosom 19 beskrivas, därefter handlar det om att utveckla metoder för att mäta just dessa proteiner i exempelvis ett blodprov från en patient. Slutligen ska man använda dessa metoder för att se om någon av proteinerna från kromosom 19 har en koppling till vanliga sjukdomar, som t ex cancer, diabetes eller hjärtkärlsjukdomar.

För mer information, kontakta Per Andrén på tel: 018 471 7206, 070 167 9334,eller per.andren@farmbio.uu.se

Anneli Waara

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin