Uppsalas vågkraftsforskning på frimärken

Solenergi, vindkraft, bioenergi och vågkraft lyfts fram på Postens nya frimärksutgåva med temat "naturkraft". Den unika vågkraftsteknik som utvecklats vid Uppsala universitet är avbildad på ett av frimärkena.


Sverige ligger i täten när det gäller andelen förnybar energi. Idag klaras närmare hälften av Sveriges energibehov med förnybar energi. Vid Uppsala universitet pågår en bred och internationellt framgångsrik energiforskning.

Det som nu uppmärksammas på Postens nya frimärken är Uppsalas forskning inom vågkraft. Uppsalaforskare har utvecklat en helt unik energiteknik som är anpassad för vågornas långsamma rörelser. Det speciella med vågkraftverket är att det drivs av en så kallad linjärgenerator, vid vilken en boj är fäst med en lina. En vanlig generator omvandlar rotationsenergi till el och behöver snurra över tusen varv i minuten för att vara effektiv, men linjärgeneratorn kan generera el av de långsamma rörelser som bildas då bojen guppar upp och ner på vågorna.

- Systemet är billigt, robust, mycket miljövänligt och klarar de stora påfrestningar som uppstår till havs, berättar Jan Sundberg, projektledare  vid  Institutionen för teknikvetenskaper och koordinator för ett vågkraftsprojekt vid en experimentanläggning utanför Lysekil. Man beräknar att svensk vågkraft skulle kunna stå för ungefär tio procent av Sveriges energiförbrukning.

- Det känns jätteroligt att vår forskning nu finns med på ett frimärke, säger Jan Sundberg. Det skapar förhoppningsvis nyfikenhet kring nytänkande inom förnybar energi.

Anna Malmberg

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin