Två forskargrupper får medel för att utveckla produkter

Bildtext
Professor Per Venge och docent Tobias Sjöblom och deras forskargrupper har tilldelats medel från Uppsala BIO som ska användas för att överbrygga klyftan mellan akademisk forskning och industriell produktutveckling.
Årets BIO-X-projekt från Uppsala BIO tilldelas inom temat ”diagnostik” och två av de tre projekten går till forskare vid Uppsala universitet.
Tidig diagnos av bakteriella infektioner:
Onödig användning av antibiotika hotar att slå ut antibiotika som läkemedel. Den metod som används idag för att identifiera bakteriella infektioner är inte tillräckligt exakt. Professor Per Venge och hans forskargrupp vid Uppsala universitet har funnit en markör i blodet (HNL) som med hög känslighet och säkerhet skiljer den bakteriella infektionen från infektion orsakad av virus. Projektet får processtöd och finansiering med upp till två miljoner kronor under två år.
Effektivare uttag av DNA ur biobanksprover:
Patientprover är en viktig resurs som måste hanteras säkert och effektivt för att ge underlag till så många studier som möjligt. Docent Tobias Sjöblom vid Uppsala universitet ska tillsammans med sin forskargrupp utveckla en metod för att automatisera framtagandet av DNA och RNA från prover, och får BIO-X processtöd och finansiering med upp till 0,5 miljoner kronor under ett år för att verifiera att metoden fungerar och är användbar i biobanker, i första hand i Europa.
BIO-X är ett program inom ramen för Uppsala BIO, som stödjer projekt som kan tillfredsställa behov eller lösa problem inom exempelvis sjukvård, läkemedelsutveckling och diagnostik. Programmet finansierar en utvecklingsfas genom projektplanering, finansiering, nätverkskontakter, kompetensöverföring och kontinuerlig uppföljning. Forskargruppens idé och upptäckt vidareutvecklas tillsammans med företag och användare, med målet att bevisa att ett produktkoncept håller i praktiken.
Mer om Uppsala BIO.
Anneli Waara