Unik studie av näthinnan hos tidigt födda barn

21-9

Bildtext

Barn födda innan graviditetsvecka 27 löper stor risk att drabbas av visuella handikapp. Nu inleder Uppsalaforskare en unik studie av näthinnans morfologi och funktioner hos för tidigt födda barn.


Nyföddhetsvården har successivt förbättrats de senaste decennierna och idag överlever hela 70 procent av barn födda innan den 27:e graviditetsveckan. Alltjämt riskerar en fjärdedel av dem att få komplikationer såsom cerebrala men, lungsjukdomar och visuella handikapp. En av de vanligaste orsakerna till blindhet hos för tidigt födda barn är onormala förändringar på näthinnan, eller Retinopati vid prematuritet, ROP. I en svensk studie av 500 barn födda före vecka 27 åren 2004 till 2007 utvecklade 20 procent ROP som krävde behandling, oftast i form av laser. Ingen i denna grupp av extremt tidigt födda barn behövde dock behandlas före mognadsvecka 32.

– Denna kunskap har inneburit att de första ögonkontrollerna kan skjutas upp några veckor, vilket leder till att många onödiga och för barnet stressande undersökningar kan undvikas. Dessutom innebär det en påtaglig reduktion av ögonläkarresurser, berättar Gerd Holmström, professor i oftalmiatrik vid institutionen för neurovetenskap, ögonläkare vid Akademiska sjukhuset samt huvudansvarig för det svenska programmet för ögonkontroller av för tidigt födda barn.

Studien har även medfört nya nationella riktlinjer för ögonscreening av för tidigt födda barn i Sverige. Projektet är unikt och långsiktig uppföljning av denna grupp extremt tidigt födda barn vid 2,5 respektive 6,5 års ålder kommer förhoppningsvis att ge ny information om prematurfödslars effekt på synsystem och synfunktioner.
– En spännande del av detta projekt är den undersökning av näthinnans morfologi och funktion som vi just inlett på en subgrupp av dessa barn vid 6,5 år i Uppsala-regionen, avslutar Gerd Holmström.

Cecilia Yates

Magnus Alsne

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin