Ny forskning om insatser för barn som bevittnat våld mot mamma

Bildtext
Barn som sett hur deras mamma utsatts för våld behöver hjälp eftersom risken annars är stor att de drabbas av psykisk traumatisering. Forskning från universiteten i Göteborg, Karlstad, Örebro och Uppsala visar att barnen mår bättre om våldet upphör och om de får särskilda stödinsatser riktade just mot barn.
Den tvärvetenskapliga forskargruppen har på uppdrag av Socialstyrelsen utvärderat olika stödinsatser i Sverige för barn som bevittnat våld mot sina mammor. Resultatet presenteras i rapporten ”Stöd till barn som bevittnat våld mot mamma – Resultat från en nationell utvärdering” som i dagarna lämnats till regeringen. Från Uppsala universitet har Maria Eriksson och Clara Iversen från Sociologiska institutionen deltagit.
Resultaten visar att de barn som haft kontakt med verksamheter med insatser direkt riktade till barn fick en minskad problembelastning efter ett år. Effekten var dock liten och barnen mådde enligt mammorna fortfarande sämre än barn ”i allmänhet”. Symtomens inflytande över barnens vardagsliv minskade, framför allt för barnen som haft kontakt med BUP. Barnen som fått direkt stöd hade lättare att handskas med känslor av ilska, rädsla och förtvivlan.
Barn som hade haft kontakt med socialtjänsten eller kvinnojourer utan direkt stöd riktat till barnen fick däremot inte färre symtom, eller bättre förmåga att hantera sina känslor och symtomens påverkan på barnens vardagsliv ökade.
Ett av studiens viktigare resultat är att om våldet mot mamma upphört förbättras barnens mående tydligt om de får tillräckligt omfattande insatser, medan de barn som fortfarande lever med våldet inte hjälps på samma sätt av stödinsatsen.
– Om inte våldet mot mamma upphör kan barnen alltså inte tillgodogöra sig insatserna och deras hälsa äventyras. Åtgärder som bidrar till att våldet upphör måste därför prioriteras, säger Anders Broberg, professor i psykologi vid Göteborgs universitet.
Läs mer i pressmeddelandet från Göteborgs universitet.
Linda Koffmar