Full fart på Forskarfredag!

Bildtext
Forskartältet på Stora torget var under hela dagen fyllt med nyfikna människor och på Stadsbiblioteket avlöste skolklasserna varandra. - Våra forskare är fantastiskt duktiga på att berätta om sin forskning, säger Gunilla Sthyr, projektledare för Forskarfredag vid Uppsala universitet.
Se webbfilm från Forskarfredag
Den 23 september anordnades Forskarfredag på 28 orter i landet och på en massa ställen i övriga Europa. Uppsala universitet deltog för fjärde året i rad och dryga 60-talet forskare på olika nivåer, studenter och andra , deltog i evenemanget.
På Stora torget fanns ett tält fyllt av forskningsstationer, t ex ”Gissa benet” med bland annat osteologen Anne Sundström som visade mänskliga skelettdelar, forskningsprojektet EPI-Health som testade Uppsalabornas hälsa, jämte kliniska nutritionisterna som kartlade livsstilen och kemisterna som hade full koll på luktsinnets fysiologi, där man kunde blanda sin egen parfym.
- Jag är imponerad över hur våra forskare så engagerat orkar berätta och demonstrera sin forskning under hela dagen; tältet har i princip varit sprängfyllt med folk. Det är ett bra sätt att få en dialog om forskning med allmänheten, säger projektledaren Gunilla Sthyr.
Vid skylten ”Vad vill du att det forskas om?” kunde alla skriva sina önskemål på en lapp och stoppa i en glasvas. Och vasen blev snart full. Många barn och ungdomar hade givit ett bidrag, kanske lockade också de spännande vinsterna från museishopen…
Här finns till exempel förslaget: ”Jag tycker att forskarna borde forska om hur man kan göra godis och andra saker nyttiga!” eller ” Att komma på ett botemedel mot MS, som min pappa har”. Rymdforskning är annars det dominerande på önskelistan.
Experimentverkstad i biblioteket
I Stadsbiblioteket avlöste skolklasserna varandra under dagen. Vid barn- och ungdomsavdelningen fick sex förskoleklasser experimentera med bland annat äpplen, vatten, papper och parfym – och samtidigt lära sig lite om kemi. Storögda och nyfikna tog de sig an uppgifterna.
En trappa upp, i café Kardemumma, hölls science café för högstadieklasser. Det var forskaren och biokemisten Helena Danielsson som berättade varför smakernas kemi styr våra laster:”Från choklad till ketechup”.
Samtidigt hölls en paneldebatt med 175 gymnasister, tre forskare och två andra experter i Kerstin Ekmansalen. Debatten handlade om kemikaliesamhället. Alla hade dessförinnan sett Stefan Jarls film ”Underkastelsen” – en dokumentärfilm som diskuterar hotet från farliga kemikalier - i vårt blod bland annat. Filmen får ses som ett debattinlägg; det är en väldigt mörk bild som målas upp.
Viktig debatt med elever
- Syftet med att anordna den här debatten är att ge ungdomarna tillfälle att ställa sina frågor till experterna, som kan ge en del svar – en av debattörerna, Cecilia Berg medverkar också i filmen. Vi vill också ingjuta mod i ungdomarna och visa att det finns en del som vi kan göra för att påverka användningen av farliga kemikalier. Det finns ju faktiskt bra kemikalier, menar Gunilla Sthyr.
I utvärderingen uttryckte en naturvetarklass från Fyrisskolan det såhär: ”Hela alltet med film och att göra frågor till debatten har varit givande och man har börjat tänka efter på ett annat sätt. ”