30 miljoner till forskning inom arbetsliv, välfärd och hälsa

21-9

Bildtext

I förra veckan beslutade FAS - Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap - att satsa 250 miljoner kronor på forskningsprojekt inom arbetsliv, välfärd och hälsa. Av dessa får Uppsala universitet nära 30 miljoner.


FAS-anslagen går till projekt, post-doc-bidrag och bidrag till juniorforskare. I år fick FAS in 898 ansökningar. Av dem har FAS beslutat att finansiera 7 juniorforskarprojekt, 13 post-docs och 80 seniorforskarprojekt.

- Det innebär en beviljandegrad på knappt 10 procent, säger Erland Hjelmquist, FAS huvudsekreterare.

Här är bidragen till Uppsala universitet:

Seniorforskarprojekt:
Eva Vingård, Institutionen för medicinska vetenskaper, Arbets- och miljömedicin, 2 miljoner till projektet "Arbete, slutenvård, aktivitets- och sjukersättning och död - en jämförelse mellan svensk- och utlandsfödda. En longitudinell registerstudie med särskild belysning av unga.

Karl Michaelsson, Uppsala universitet, Institutionen för kirurgiska vetenskaper, 3 miljoner till projektet "Hur mycket vitamin D behöver kroppen för optimal hälsa?"

Elisabet Näsman, Sociologiska institutionen, 2,478 miljoner till projektet "Ekonomisk kontroll, exploatering och deprivering i familjen. En teoretiskt och empiriskt explorativ studie av ekonomisk maktutövning i familjen."

Michael Allvin, Sociologiska institutionen, 3 miljoner till projektet "Den kontraktsstyrda organisationen: Individualisering, standardisering och motstridiga krav i arbetet"

Ulrika Winblad Spångberg, Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Hälso- och sjukvårdsforskning, 2,4 miljoner till projektet "Fritt vårdval i primärvården – hur påverkas jämlikheten?"

Tommy Cederholm, Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Klinisk nutrition och metabolism, 1,6 miljoner till projektet "Sarkopeni - ny kunskap om förekomst, konsekvenser, orsaker och möjlig behandling av åldersrelaterad förlust av muskelmassa och muskelstyrka, ett ökande hot mot äldre individers oberoende"

Anders Westholm, Statsvetenskapliga institutionen, 2,550 miljoner till projektet "Etnicitet, makt och välfärd"

Christian Christensen, Institutionen för informatik och media, 2,7 miljoner till projektet "Den sociale journalisten: nyhetsarbete och nyhetsorganisation i de sociala mediernas tid"

Tomas Furmark, Institutionen för psykologi, 2,250 miljoner till projektet "Social ångest undersökt med magnetkamera: Nya möjligheter att förstå och behandla ett folkhälsoproblem"

Postdoc-bidrag:
Erika Comasco, Institutionen för neurovetenskap, Neuropsykofarmakolgi, 1,6 miljoner till projektet "Ett psykosocialt perspektiv på risk för psykisk ohälsa bland ungdomar och kvinnor i Sverige med hänsyn tagen till konstitutionella faktorer"

Juniorforskare:
Katrin Uba, Statsvetenskapliga institutionen, 5,5 miljoner till projektet "Svensk protest databas: systematisering av data om protester i Sverige sedan 1980-talet"

Anna Malmberg

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin