Landstingen dåliga på information om vård

21-9

Bildtext

Landstingens information för att stödja patienter och medborgare i att välja vårdcentraler eller andra vårdalternativ har tydliga brister. Patienter har små möjligheter att aktivt kunna jämföra skillnader och likheter i kvalitet och utbud mellan olika vårdalternativ. Det visar en ny rapport av forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, vid Uppsala universitet.


Sedan den 1 januari 2010 har det varit obligatoriskt för landstingen att låta patienterna fritt välja vårdcentral. För att underlätta patientens val behövs information om vårdcentralernas skillnader och likheter i kvalitet. Granskningen visar att landstingen på ett bra sätt informerar om möjligheten att välja och hur man går tillväga för att välja. Däremot är det anmärkningsvärt att flera landsting, efter snart nästan två år med vårdval, inte kan presentera en sammanhållen och konkurrensneutral information.

- Detta gäller allt från vårdcentralernas kompetens och antalet anställda till det vårdutbud och behandlingar som finns. Här behövs tydliga förbättringar om patienterna ska kunna göra medvetna val, säger Ulrika Winblad, docent vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap.

Regeringens reformer för att öka patienternas valfrihet har bland annat syftat till att öka konkurrensen mellan vårdgivare och därigenom höja vårdens kvalitet. Mot bakgrund av den bristande information som finns tillgänglig om exempelvis olika vårdcentralers prestationer och utbud är det svårt att se hur patienternas val i praktiken ska få en förbättringseffekt på vården.

- Informationen från landstingen måste utvecklas betydligt, både för att öka patienternas inflytande och för att få en välfungerande konkurrens i vårdvalssystemen, säger Caroline Andersson, forskningsassistent vid Uppsala universitet.

Bakgrundsfakta: Rapporten från Uppsala universitet beställdes av organisationskommittén som planerade inrättandet av den nya Myndigheten för vårdanalys. Vårdanalys är en ny oberoende myndighet som ska granska vården utifrån ett patient – och medborgarperspektiv. Länk till myndigheten för vårdanalys: www.vardanalys.se

Ladda ner rapporten.

Kontaktuppgifter till rapportförfattarna:
Ulrika Winblad, Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet, tel: 018 471 65 63, mail: ulrika.winblad@pubcare.uu.se
Caroline Andersson, Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet, mob: 072- 531 06 76, mail: caroline.andersson@pubcare.uu.se

Linda Koffmar

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin