Uppsalaforskares uppfinning stor affärsframgång

Bildtext
Ett litet innovationsföretag som startats av Uppsalaprofessorn Hans Lennernäs och tre professors kollegor från Göteborg som förväntas att bli både en stor terapeutisk framgång och även affärsframgång som nyligen uppmärksammades stort av affärspress.
När Hans Lennernäs vid institutionen för farmaci för ett tiotal år sedan tillsammans med läkarkollegor funderade över hur man kunde förbättra situationen för en liten, men i det närmaste förbisedd, patientgrupp som drabbats av binjurebarksvikt, kunde han förstås aldrig föreställa sig vad som nu hänt. Idén om ett nytt läkemedel föddes ur läkarnas erfarenheter och Hans Lennernäs kunskaper i inom farmaci och biofarmaci, dvs läran om läkemedelsformulering och hur ett läkemedels omsättning i kroppen. Det lilla avknoppningsföretag som blev resultatet av dessa innovationer har nu blivit en stor affärsframgång.
- Det är förstås jätteroligt att vår idé blivit en kommersiell framgång, men allra viktigast är nyttan för patienten. Det har inte funnits ett enda registrerat läkemedel för denna grupp under de senaste femtio åren, utan de har blivit i behandlade med ej optimerade produkter, säger han.
Binjurebarksvikt är en ovanlig livshotande sjukdom som drabbar patienter i aktiv ålder och leder till att binjuren inte klarar att producera hormonet kortisol. För att överleva behöver de därför livslång behandling med hydrokortison. Problemet är att kroppens normala produktion varierar över dygnet, vilket det nya läkemedlet tar hänsyn till eftersom den har en speciellt utvecklad galenisk princip (läkemedelsberedningens sammansättning och framställning).
Det är inte första gången institutionen för farmaci vid den farmaceutiska fakultetens forskare figurerar i medicinska innovationer med affärsframgång. En rad andra kollegor har institutionen för farmaci har liknande erfarenheter.
- Vi har en väldigt kreativ miljö som gynnar skapande av nya tankar och innovationer som kommit till patientnytta. Ett annat exempel med stor patientnytta är utvecklingen av ett nytt sätt att på ett mer individ anpassat sätt tillföra L-dopa till patienter med Parkinsons sjukdom. Det var ett lyckat samarbete mellan institutionerna för farmaci och neurologi vid Uppsala universitet.
Anneli Waara