EU uppmärksammar Uppsalas vågkraftsteknik

21-9

Bildtext

Den vågkraftsteknik som utvecklats vid Uppsala universitet har de senaste åren utvecklats vidare inom ett avknoppningsföretag. Nu har EU-kommissionen gett klartecken till statligt stöd för den fortsatta utvecklingen mot fullskalig kommersialisering.



-


Detta är ett mycket bra exempel på hur grundforskning kan omsättas i tillämpad forskning och vidare till samhällsnytta och kommersialisering. En styrka som ett brett universitet som Uppsala universitet har är just kombinationen av riktigt stark grundforskning och innovativ tillämpad forskning, säger Hans Ellegren, dekan för forskning inom vetenskapsområdet teknik och naturvetenskap.

Vågkraftstekniken utvecklades inom ramen för grundforskningen och utbildningen på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet innan det för några år sedan tog ett första steg mot kommersialisering inom avknoppningsföretaget Seabased med målet att bygga en fullskalig demonstrationsanläggning på Sveriges västkust. För att kunna finansiera projektet fullt ut gjordes en ansökan om statligt stöd och beskedet blev positivt från regeringen. Nu har även EU-kommissionens konkurrensverk sagt ja. Anläggningen blir den första i sitt slag och nyttan med att fullt ut prova en ny grön energiform värderas högt.

-


Det handlar om att bedriva grundläggande forskning, med omfattande beräkningar och fullskaliga experiment - det är precis så vi utbildar våra studenter, säger professor Mats Leijon, vars forskargrupp utvecklat tekniken.

Utbyggnaden av demonstrationsanläggningen kommer nu att samfinansieras av svenska staten, det finska bolaget Fortum och Seabased.

För mer information, kontakta Mats Leijon, tel: 070-425 06 65.

Anneli Waara

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin