Radionuklidkonferens lockar storpublik

21-9

Bildtext

Hallå där… Jörgen Carlsson, professor i biomedicinsk strålningsvetenskap och just nu även värd för konferensen Oncological Nuclide Therapy Meeting som i år tycks slå alla rekord.


Hur går konferensen?
Framför allt ser vi ett enormt intresse. Vi har 156 registrerade besökare, vilket är dubbla antalet mot tidigare år. Talarna är så många att vi fått be samtliga komprimera sina anföranden och till och med tackat nej till några. Här i Rudbecksalen har allt gått bra, vi får mängder av positiv feedback och alla talare håller tiden, vilket är en nödvändighet med det tätt lagda schema vi följer.

Vad beror det stora intresset på?
Det händer oerhört mycket spännande inom radionuklidbehandling just nu. Efter att ha kartlagt genomet hos människan är vi nu på väg att kartlägga proteomet, vilket innebär att vi snart kan identifiera kännetecken för olika cancersjukdomar. Därmed skulle vi kunna skräddarsy och målstyra framtida radionuklidbehandlingar direkt mot tumörerna. Många berörs av detta, inte minst industrin, så vi har även 22 företag på plats.

Varifrån kommer besökarna?
Vi har bra spridning med ett tjugotal internationella gäster och ytterligare ett sjuttiotal inresta från andra håll i Sverige. Därför har vi lagt en hel del arbete på att visa våra besökare Uppsala, bland annat följde 90 personer med på rundvandring i Gustavianum följt av buffé på Upplands nation häromkvällen.

Vilka höjdpunkter har schemat bjudit på?
Tja, den mest välbesökta föreläsningen var Gregory Adams från Fox Chase Cancer Center som talade på tema Improving antibody-based therapeutics. Det fanns inte en ledig plats i hela Rudbecksalen och den efterföljande frågestunden väckte så stort intresse att vi till sist fick avbryta.

Hur ska ni behålla det stora intresset till nästa konferens?
Det här är ett årligen återkommande evenemang och huruvida vi lockar lika många nästa år tror jag snarare är en fråga om vetenskapliga framsteg än framgångsrik marknadsföring. Men det här är ett prioriterat område för vår samarrangör Cancerfonden, så förhoppningsvis kommer utvecklingen att bestå!

Magnus Alsne

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin