Nytt forskningssamarbete om frielektronlaser

21-9

Bildtext

Idag, 28 november, skriver Uppsala universitet tillsammans med KTH och Stockholms universitet under en avsiktsförklaring om samarbete inom frielektronlaser och foton- och neutronvetenskap med École Polytechnique Fédérale de Lausanne och Paul Scherrer Institute i Schweiz.


Syftet med samarbetet är att utnyttja gemensam expertis för att utveckla acceleratorer och instrumentering och att driva gemensamma forskningsprojekt.

- Vi har gemensamma intressen och vi kommer att arbeta tillsammans i olika forskningsprojekt och även jobba med avancerad teknikutveckling, säger Joseph Nordgren, professor i mjukröntgenfysik vid Institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet.

Med hjälp av frielektronlaser kan röntgenstrålning i ljuspulser som är så korta som en miljondel av en miljarddels sekund användas för att undersöka mycket snabba förlopp, som i kemiska reaktioner mellan molekyler. Intensiteten i pulserna är också oerhört hög och kan användas för att studera atomstrukturen i enskilda proteinmolekyler eller avbilda levande celler.

- Vi vill förstå vad som händer i kemiska reaktioner för att kunna designa nya kemiska reaktioner och framställa nya material, till exempel syntetiska bränslen, berättar Joseph Nordgren.

Sedan fem år har Uppsala universitet ett samarbete med Stockholms universitet och KTH men nu utökas samarbetet med kolleger i Schweiz, som just nu bygger upp en frielektronlaseranläggning vid Paul Scherrer Institute.

Anna Malmberg

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin