Revolution i de sociala mediernas tid
Har sociala medier förändrat betingelserna för uppror och proteströrelser runt om i världen? Nya begrepp som ”twitterrevolution” används flitigt, inte minst i samband med händelserna i Nordafrika och Mellanöstern.Men enligt Christian Christensen, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, finns det anledning att förhålla sig kritisk till de sociala mediernas roll.
Att okritiskt förespråka och främja användning av sociala medier som drivkraft för demokratisk utveckling och yttrandefrihet är problematiskt av flera skäl, menar Christan Christensen.
– Betänk bara vilka det är som äger dessa så kallade sociala medier. Både Facebook och Twitter är privatägda bolag vars främsta uppgift är att tjäna pengar åt sina aktieägare. I Facebook har till exempel investmentbanken Goldman Sachs och JP Morgan stora intressen.
Under de tre första månaderna av upproret i Nordafrika steg aktievärdet på Facebook från 50 miljarder dollar till 75 miljarder dollar.
– Detta skapar makt. Men vem granskar maktfaktorn Facebook? Idag pågår det största insamlandet som någonsin gjorts av information om människor. Och det görs av privata bolag vars främsta intresse är att tjäna pengar på vad de vet om oss. Varför tycker vi att det är helt ok? undrar Christian Christensen.
Övertro på teknologi
Det finns ett annat skäl att förhålla sig skeptisk till sociala medier, enligt Christian Christensen, och det är övertron på teknologin som sådan.
– Uppror och proteströrelser är sociala fenomen och inte en fråga om informationsteknik.
Men påskyndades inte den ”arabiska våren” av tillgången till sociala medier?
– Jo, det är ingen tvekan om att spridningen av information och möjlighet att mobilisera och samordna protester underlättades av sociala medier, men den viktiga frågan är: Möjliggjorde de att exempelvis Egyptens Mubarak föll? Man kan twittra hur mycket som helst men om inte människor samlats på Tahrir-torget skulle Mubarak inte tvingats avgå.
Christian Christensen har studerat utvecklingen av sociala medier i allmänhet och nu senast den svenska regeringens stöd till denna nya form av teknologi i synnerhet.
Bistånd till nätaktivism
Numera går det att söka svenskt bistånd till så kallad nätaktivism. För närvarande finns en lista på cirka 100 sökande till ett totalt bistånd för detta ändamål på 5 miljoner euro.
– Det är en policy som stämmer väl in i varumärkesbygget av Sverige som föregångsland när det gäller användandet av ny teknologi allmänhet och sociala medier i synnerhet. Om det är rätt sätt att stödja demokratirörelser på tycker jag däremot borde diskuteras mer. Den information som samlas i sociala medier kan ju också vändas emot medborgarna. Har man redan glömt vår egen FRA-debatt?
Hur ska vi vanliga medborgare som använder sociala medier tänka då?
– Att inte glömma att allt du skriver där, alla bilder du lägger upp, allt du gillar eller ogillar – all information du lägger ut på nätet – ägs av någon annan och kan användas i vilket syfte som helst utan ditt medgivande.
Annbritt Ryman
------
FAKTA/ Sociala medier:
Facebook startade 2004.
Privatägt av Facebook Inc med grundaren Mark Zuckerberg i spetsen och delvis ägt av finansföretaget Goldman Sachs. Bas i Menlo Park (tidigare Palo Alto),Kalifornien. Värderat till 4,27 miljarder US dollar 2011. 800 miljoner användare (september 2011).
Twitter startade 2006.
Privatägt av Twitter Inc med dess grundare Jack Dorsey och ett antal riskkapitalister.Bas i San Fransisco, Kalifornien. Värderat till 140 miljoner US dollar 2010. 200 miljoner användare (mars 2011).