Nya molekyler i kampen mot hiv

I sin avhandling har Per Öhrngren identifierat och utvärderat nya molekyler med god effekt på hiv.

I sin avhandling har Per Öhrngren identifierat och utvärderat nya molekyler med god effekt på hiv.

Dagens läkemedel mot hiv/aids har gjort den tidigare dödliga sjukdomen till en behandlingsbar sjukdom. Trots detta är sjukomen långt ifrån besegrad och det krävs fortfarande kontinuerlig introduktion av nya läkemedel. I sin avhandling har apotekare Per Öhrngren identifierat och utvärderat nya molekyler med god effekt på hiv.


Per Öhrngrens avhandling är en del i forskningsprojekten om infektionssjukdomar som bedrivs på avdelningen för organisk farmaceutisk kemi vid den farmaceutiska fakulteten.

Han har arbetat med att ta fram och utvärdera nya strukturer i en klass av läkemedel som kallas proteasinhibitorer. Denna grupp läkemedel är idag en väletablerad del av den antivirala terapin mot hiv. Men eftersom resistensutveckling är vanlig på grund av virusets stora benägenhet att mutera krävs en ständig utveckling av nya potenta läkemedelsmolekyler.

- Virusets proteas fungerar som en sax som delar upp ett stort protein i dess aktiva delar. Om vi med ett läkemedel blockerar denna sax kan det inte produceras nya fungerande viruspartiklar, säger Per Öhrngren.

I forskningsprojektet har Per Öhrngren identifierat en klass proteasinhibitorer baserade på en så kallad laktam som uppvisar god hämmande effekt i både enzymatiska studier och i cellkultur. De uppvisar också en förmåga att ta sig över cellmembran, väl jämförbar med läkemedel som idag finns på marknaden.

Anneli Waara

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin