Få tillbaka aktiviteten i ditt vardagsliv

Bildtext
Redan Platon konstaterade att fysisk aktivitet är bra för hälsan. 2 400 år har forskare kartlagt exakt vad lite motion kan bidra med. Resultaten borde få även den lojaste att vända sig i soffan.
– Studien har haft en fantastisk genomslagskraft, inte minst i media. Jag har varit med i allt från sydafrikansk radio till Times of India och TV4:s morgonsoffa. Dessutom gjorde theheart.org en special, och självklart är det väldigt roligt när ett digert arbete fram till publikation resulterar i denna uppmärksamhet, säger Claes Held, forskare vid institutionen för medicinska vetenskaper.
Alla som öppnat en tidning på sistone torde således ha noterat rönen: Ägande av bil och tv ökar risken för hjärtinfarkt med hela 27 procent. Hög tid att sälja lite på Blocket alltså? Nja, inte riktigt än. Forskarna konstaterar snarare vårt behov av mer fysisk rörelse, eller för att tala klarspråk: det nödvändiga i att bryta den stillasittandets pandemi som just sprider sig över världen.
– Vi kan konstatera att redan enkla aktiviteter som yoga eller fiske ger märkbart minskad risk för hjärtinfarkt, varpå effekten ökar med mängden fysisk aktivitet. Dessvärre ser vi även att 69 procent av u-ländernas befolkning och 37 procent i i-länderna knappt rör sig alls på fritiden. Följderna är påtagliga med allt fler fall av övervikt, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar, inte minst i just u-länderna, fortsätter Claes Held.
Resultaten, som bygger på data från 29 000 deltagare i 52 länder, kan delvis ses som en fördjupning av 2004 års Interheart-studie. Denna redovisade hur nio riskfaktorer – till exempel rökning, stress, blodtryck och blodfetter – förklarar upp till 90 procent av alla hjärtinfarkter. Claes Held och hans team från Kanada har gått vidare med att analysera faktorn fysisk aktivitet, men nu kompletterat med variabler som inkomst, utbildning, ägodelar, nationalitet och aktiviteter på fritid respektive arbetstid.
– Sammantaget har allt tv-tittande, bilåkande och skrivbordsarbete gjort stillasittandet till en akut utmaning för både individ och samhälle. Ska vi klara hälsa och vårdkostnader måste vi föra tillbaka de fysiska aktiviteterna i vårt vardagsliv. Cykla till jobbet, ta trapporna istället för hissen, kliv av bussen en hållplats i förväg, vad du vill som passar just din livssituation, menar Claes Held.
Förmodligen är det den enklaste, billigaste och säkraste metoden att hålla hjärtat i trim. Faktum är att en fysiskt aktiv tillvaro även har positiv inverkan på de flesta andra av de nio – tack och lov påverkbara – riskfaktorerna. Passar du dessutom på att byta tobak och hög alkoholkonsumtion mot frukt och grönt kan du förmodligen se fram mot ett både längre och hälsosammare liv.
Magnus Alsne