Uppsalaforskning kan minska tågkaos
Vinterns kaos i tågtrafiken vill nog inte landets tågtrafikledare uppleva igen. Inte kan de rå på det eftersatta underhållet av järnvägen - men nu får de hjälp av forskare från Uppsala universitet att planera och styra trafiken med en elektronisk tidtabellgraf.
Dagens tågtrafikledare har visst datastöd för att kunna följa trafiken och styra tekniken längs banorna. Fortfarande används en tidtabell i form av en pappersgraf för att se hur tågen ska gå enligt ursprungsplanen och med hjälp av papper och penna klurar trafikledarna ut nya tågmöten och tågvägar när det inträffat störningar eller förseningar. Mycket av informationen får de ha huvudet.
Bengt Sandblad, professor i människa-dator-interaktion vid Uppsala universitet har följt tågtrafikledarnas arbetssituation under många år.
– Vi har haft ett långsiktigt samarbete med Trafikverket som givit oss möjlighet att testa olika tillämpningar. Långsiktighet är nödvändigt när det handlar om att förbättra ett så komplext system som tågtrafiken i landet, säger Bengt Sandblad.
Den försöksverksamheten som man haft under några år, kommer nästa år att dra igång i full skala vid ett par trafikledningscentraler i landet: i Norrköping, som hanterar delar av södra stambanan och i Boden, där bland annat landets järnmalm transporteras på Malmbanan och bidrar till landets välstånd.
– Det unika är att vi har byggt ett system som både planerar och styr tågtrafiken, säger Bengt Sandblad.
Den elektroniska tidtabellsgraf som Uppsalaforskarna tagit fram, består av en skärmbild, där trafikledaren successivt kan göra om trafikplanen, och sedan sprida informationen till alla som behöver den, till exempel lokförarna och resenärer som är inloggade på SJ:s app för smarta telefoner. Den egentliga styrningen sker sedan helt automatiskt.
Gunilla Sthyr