Sven Nelander vill knäcka cancerns koder

Matematikern och medicinaren Sven Nelander forskar om hjärntumörer.

Matematikern och medicinaren Sven Nelander forskar om hjärntumörer.

Cancerforskaren Sven Nelander har nyligen rekryterats till SciLifeLab. Han kommer närmast från Göteborgs universitet. – Det känns jätteroligt och jag har stora förhoppningar.


– Här har man kommit långt med att bygga ihop klinisk och basal cancerforskning och vi ser stora möjligheter att få tillgång till den infrastruktur som finns uppbyggd vid SciLifeLab, säger Sven Nelander.
Med en bakgrund som matematiker och medicinare ägnar han sig idag åt att utveckla matematiska modeller av cancerceller. Modellerna används bland annat som ett nytt tolkningsverktyg, som ska göra det lättare att förstå hur mutationer samverkar för att orsaka cancer.
– En enda tumör kan innehålla hundratals genetiska och andra molekylära förändringar. Det innebär att det generellt är svårt att förstå de mätningar vi idag gör på tumörbiobanker. Att tolka sådana mätningar blir litet som att knäcka en kod. Där tror jag att matematiska och statistiska modeller kan göra nytta. Långsiktigt hoppas vi det kan leda till nya terapimöjligheter och riktade cancerbehandlingar, berättar Sven.
Sven Nelanders grupp fokuserar på tumörer i nervsystemet, bland annat hjärntumören glioblastom, som drabbar över 10 000 personer i Europa varje år.
– Medianöverlevnaden för en glioblastompatient är bara ett år och det saknas effektiv behandling. Så det är ett viktigt kliniskt problem, där nya angreppssätt kanske kan göra nytta. Till exempel finns idag alltmer kraftfulla experimentella verktyg och sedan ett par år stora volymer av mätningar att utgå ifrån.

Susanna Eriksson

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin