Framtidens energiförsörjning i fokus

Bildtext
Vad händer med välfärden när fossila bränslen som olja och kol börjar ta slut? Är det ett hot eller en möjlighet för mänskligheten? Det är temat för ett seminarium i universitetsaulan den 13 juni, som anordnas av institutionen för geovetenskaper. Moderator är TV-meteorologen och föreläsaren Pär Holmgren.
Nyligen inrättades ett nytt forskningsämne vid Uppsala universitet: ”Hållbar utveckling med inriktning mot globala energisystem”. En ny professur i ämnet ska tillsättas vid institutionen för geovetenskaper. Med anledning av detta ordnar institutionen ett seminarium om globala energisystem.
En av dagens huvudtalare är professor Kjell Aleklett, som byggt upp verksamheten under de senaste tio åren. Han är aktuell med boken ”Peeking at Peak Oil”, som sammanfattar forskningsresultaten. Begreppet ”Peak Oil” myntades 2001 och står för den tidpunkt då råoljeproduktionen når sin topp. Därefter kommer den att minska, vilket får stora ekonomiska och politiska konsekvenser över hela världen.
– När jag började fanns det ingen akademisk forskning kring ”peak oil”, men nu har vi byggt upp en unik databas, producerat fyra doktorsavhandlingar och över 30 vetenskapliga artiklar. Nu inrättas världens första professur i ämnet. Jag är väldigt stolt, säger Kjell Aleklett.
Vid seminariet medverkar flera kända experter. Miljöforskaren och författaren Amery Lovins från Rocky Mountain Institute i USA berättar om ny och hållbar teknik. En annan långväga gäst är dokumentärfilmaren John Liu från Environmental Education Media Project i Beijing, Kina. Hans presentation handlar om återuppbyggnaden av det ekologiska systemet i afrikanska Sahara.
Två av talarna kommer från institutionen för geovetenskap vid Uppsala universitet: Professor Auli Niemi föreläser om geologisk lagring av koldioxid. Professor Veijo Pohjola, som har lett över 20 expeditioner till Svalbard, talar på temat: ”Arktis smälter – ett framtida hot”.
Seminariet är öppet för allmänheten och hålls på engelska.
Annica Hulth