Presskonferens med Science lockade media
En torsdagsmorgon i april råder en förväntansfull och spänd stämning i Betty Pettersson-salen i Campus Blåsenhus. Strax ska tidskriften Science hålla presskonferens – för första gången i Sverige sedan 2003.
Besöket av den ansedda amerikanska tidskriften har en högtidlig prägel och det märks på de församlade. Föreläsningsstolarna intas en efter en av några av svensk medias främsta representanter – Sveriges Television, Dagens Nyheter, TT, Sveriges Radio Ekot och Vetenskapsradion. Medan man riggar kameror och anteckningsblock utbyts förstulna ögonkast – förmodligen noteras att man själv utgör en nyhet genom sin blotta närvaro. Fler mediemänniskor än akademiker är trots allt på plats. Övriga nyfikna lyser dock med sin frånvaro. Evenemangets dignitet verkar bidra till alltför välbevarad avskildhet.
Fyra forskare från Uppsala och Stockholms universitet bänkar sig bakom podiet. Det är deras avslöjande fynd som nu uppmärksammas i Science. Genom avancerade DNA-analyser har teamet funnit ett möjligt ursprung till nordeuropeisk jordbrukskultur i migrerande stenåldersbönder från Medelhavsområdet.
Tidskrift som når många
Presskonferensen inleds av redaktören för Science, Andrew Sugden. Han berättar engagerat om värdet av upptäckterna för kunskapen om jordbrukets utbredning i Europa.
– Vi är väldigt glada över dessa fynd. De är också tvärvetenskapliga exempel i sin kombination av arkeologi, molekylär-och populationsgenetik. Detta är en växande trend och en mycket välkommen sådan inom dagens forskning.
Efter presskonferensen berättar en av forskarna bakom nyheten, doktoranden Pontus Skoglund, att han inte varit förberedd på uppmärksamheten av internationell media.
– Man vet ju att stenåldern är ett ämne som intresserar allmänheten. Men det var en överraskning att Science lägger ner så mycket energi på att kommunicera detta, säger Pontus Skoglund.
Själva medieuppståndelsen tar han dock med ro.
– Det är givetvis jättekul att kunna kommunicera sina resultat till så många som det faktiskt innebär när man lyckas publicera i någon av de större tidskrifterna. Men min personliga önskedröm är snarare att få arbeta med spännande frågor och hitta nya, intressanta resultat.
Anneli Björkman