SciLifeLab gläds åt kraftfull satsning på life science

Bildtext
Den 11 september presenterade regeringen innehållet i den kommande forsknings- och innovationspropositionen, som innehåller en särskild satsning på området life science. Bland annat får SciLifeLab ett årligt tillskott på 200 miljoner kronor.
Den 11 september meddelade regeringen vid en presskonferens att den kommande forskningspropositionen innehåller en särskild satsning på life science som omfattar totalt 11.5 miljarder 2013-2016. Fullt utbyggt år 2016 går 200 miljoner årligen direkt till SciLifeLab. Dessutom satsas 400 miljoner till Life Science relaterade forskningsområden som antibiotikaresistens, läkemedelsutveckling, hälsa och åldrande, klinisk forskning och registerforskning.
- Det är oerhört glädjande att regeringen valt att satsa på SciLifeLab. Nu kan vi fortsätta att utveckla och expandera både serviceplattformar och den förstklassiga vetenskapliga miljö vi håller på att bygga upp, säger Kerstin Lindblad-Toh, vetenskaplig ledare för SciLifeLab Uppsala.
SciLifeLab är ett nationellt vetenskapligt centrum för storskalig forskning inom biovetenskap, medicin och miljö. Det drivs gemensamt av Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska högskolan, Stockholms universitet och Uppsala universitet. Från och med 2013 går noderna i Stockholm och Uppsala ihop och bildar en nationell resurs för livsvetenskap.
- Vi är oerhört nöjda med att regeringen med denna satsning möjliggör uppbyggnaden av en infrastruktur för en internationellt konkurrenskraftig forskning inom livsvetenskaper. Det är viktigt att vi med dessa resurser nu kommer att vara ett stöd för den forskning som finns inom hälsa och miljö i hela landet, säger Mathias Uhlén, vetenskaplig ledare för SciLifeLab Stockholm.
Utöver banbrytande forskningsresultat inom miljö och medicin förväntas SciLifeLab bidra till framtagandet av nya diagnosmetoder för sjukdomar och mer individualiserad läkemedelsbehandling. Genom samverkan med näringslivet räknar man också med att nya arbetstillfällen kommer att skapas.
SciLifeLab Uppsala växer
Sedan starten 2010 har SciLifeLab Uppsala etablerats och vuxit på en rad olika områden och är redan en nationell resurs. Antalet projekt vid de tekniska plattformarna var 2011 fler än 500, varav en tredjedel ledda av forskare från andra lärosäten.
Fler än 160 forskargrupper har anslutit sig till den starka forskningsmiljön i Uppsala, som nu omfattar över 800 forskare över hela life science området, inklusive matematiker, ingenjörer, biologer, farmaceutiska forskare, fysiker och läkare. Med aktiviteter som bland annat seminarieserier, SciLifeLab-dagar och riktade utbildningsinsatser har en mulitidisciplinär miljö för vetenskapliga upptäckter byggts upp.
- SciLifeLab ska vara ett ställe där man kan ställa en bra fråga ur ett tvärvetenskapligt perspektiv och sedan få tillgång till kompetensen och verktygen för att lösa den, säger Kerstin Lindblad Toh, vetenskaplig ledare för SciLifeLab Uppsala.
Och resultaten har börjat visa sig. Antal vetenskapliga publikationer från SciLifeLab Uppsala visar under 2012 en markant ökning. Ökar gör också SciLifeLabs arbete kring nyttiggörande av forskningsresultat. I ett nära arbete med UU Innovation utarbetas olika verktyg och former för samverkan mellan akademi och näringsliv. AIM-days (Academia-Industry-Meetings) är ett av dessa verktyg, vilket visat sig mycket framgångsrikt för att initiera och konkretisera företagssamverkan. Lärosätena kring SciLifeLab har också nyligen stärkt sitt samarbete kring innovationsstöd.
LÄS mer i SciLifeLab Uppsalas Årsrapport 2011.
Läs mer om SciLifeLab Uppsala.
Läs mer om Forskning pågår... Tema liv
Läs mer om forskning inom liv och hälsa vid Uppsala universitet