Higgspartikeln firas på slottet

Bildtext
Fysiker världen över gläds åt upptäckten i juli av den så kallade ”Higgspartikeln” vid laboratoriet Cern i Schweiz. Den 27 september firas upptäckten i Rikssalen på Uppsala slott, med öppna föreläsningar av den ledande Cern-fysikern Fabiola Gianotti och nobelpristagaren Frank Wilczek dit allmänheten hälsas välkomna.
Tid: 27 september kl 15.30-17.00
Plats: Uppsala slott, Rikssalen
Platsen är väl vald. Det var just på Uppsala slott som ett vad ingicks mellan fysikprofessorn Janet Conrad och nobelpristagaren Frank Wilczek vid en konferensmiddag 2005. Skulle man lyckas hitta Higgspartikeln? Det var Frank Wilczek som fick rätt och Janet Conrad kommer att delta på slottet för att gratulera honom för detta.
En av arrangörerna är Tord Ekelöf, professor i elementarpartikelfysik vid Uppsala universitet och ledare för Uppsalas forskargrupp på Cern, som har ägnat de senaste 20 åren bland annat åt forskning kring Higgspartiklar. Forskningen går ut på att testa den så kallade Standardmodellen, som förklarar materiens minsta partiklar och deras samverkan.
– Det är fysikens mest vältestade teori för materiens grundläggande struktur och krafter. När man ska förklara hur universum uppstod ur ”big bang” så klarar man sig inte utan den. Den förklarar också de minsta partiklar och grundläggande krafter som verkar i atomen och dess kärna, förklarar Tord Ekelöf.
– Teorin är både oerhört precis och allmängiltig men för att den ska kunna bekräftas måste Higgspartikelns existens experimentellt påvisas. De egenskaper hos den nyupptäckta partikeln som vi hittills kunnat uppmäta stämmer överens med förutsägelserna för Higgspartikeln. Vi vill nu mäta fler egenskaper med högre precision för att i detalj kontrollera om de finns några avvikelser. En upptäckt av en avvikelse från Standardmodellen vore oerhört glädjande för då har vi verkligen också lärt något helt nytt och oväntat om materiens och universums grundläggande uppbyggnad!
Laddade Higgsbosoner
Den enda accelerator i världen där experiment av denna typ kan utföras finns just vid Cern, där Uppsala universitet bedriver forskning sedan omkring 50 år. Tord Ekelöfs forskargrupp är ledande i ett forskningsprogram kring laddade Higgspartiklar, vilka skiljer sig från den neutrala Higgspartikeln bland annat genom att de är elektriskt laddade och vilkas existens förutsägs av teorier som är mer generella än Standardmodellen.
Gruppen organiserar vartannat år en världsledande konferens om just laddade Higgsbosoner och nästa gång blir den 8-10 oktober på Gustavianum. Dessutom har gruppen bidragit till arbetet som lett till sommarens stora upptäckt och deltar just nu i mätningarna av egenskaperna hos den nyupptäckta neutrala Higgspartikeln.
Evenemanget på slottet riktar sig till allmänheten och trots att ämnet är svårtillgängligt, har Tord Ekelöf märkt av ett ökande intresse för partikelfysik.
– Folk uppfattar att upptäckten inomvetenskapligt inneburit ett enormt framsteg. Vi fysiker har jublat, det är inte ofta vi gör det men det har nått ut. Det finns också många bland allmänheten – amatörfysiker och fysiklärare till exempel – som har uppfattat att det skett ett genombrott inom partikelfysiken.
Läs mer om vadslagningen: www.tiny.cc/higgsbet
Annica Hulth