32 miljoner till batteriforskning

Bildtext
Maria Strømme, professor i nanoteknologi vid institutionen för teknikvetenskaper, och hennes forskargrupp har fått 32 miljoner från Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) för att utveckla högenergitäthetsbatterier med organiska material för framtida hållbar energilagring.
SSF:s styrelse beslöt vid sitt styrelsemöte den 10 september 2012 att bevilja sex rambidrag inom programmet Material 2011. Den totala satsningen är 150 miljoner kronor. Rambidragen ligger i intervallet 4-7 miljoner kronor per år och löper under fem år.
Materialområdet, som spänner över flera discipliner, är av stor betydelse för Sverige och svensk materialforskning håller idag mycket hög vetenskaplig klass enligt utvärderingar från både SSF och Vetenskapsrådet, skriver SSF i ett pressmeddelande.
Ett av bidragen går till Maria Strømme, professor i nanoteknologi vid institutionen för teknikvetenskaper. Forskargruppen får 32 miljoner för projektet "Lättvikts polymerkompositer för hållbara batterier". Forskningen bygger på det algbatteri som forskargruppen tidigare utvecklat. Man upptäckte då att den väldigt speciella nanostrukturen som cellulosan i grönalgen Cladophora har, fungerade utmärkt som bas i miljövänliga batterier. Det aktuella projektet handlar om att göra högenergitäthets batterier med organiska material för framtida hållbar energilagring.
- Det känns naturligtvis oerhört roligt att få detta anslag, och det visar att inte bara vi som ingår i projektteamet, men också de internationella utvärderarna tycker att vår satsning på att utveckla hållbar energilagring baserat på organiskt material är rätt väg att gå, säger Maria Strømme.
- Det finns ett enormt behov av att utveckla långsiktigt hållbara, lättvikts, högkapacitets energilagringssystem för en rad tillämpningar, menar Maria Strømme. Det handlar t ex om framdrift av och intern energiförsörjning i fordon, bärbar elektronik och nätapplikationer, samt lagringssystem för förnybara energikällor. Dagens litiumjonbatteri-teknologi är beroende av oorganiska material som förbrukar mineraler som finns i begränsad mängd. Projektet förväntas resultera i batterier som klarar prestanda och hållbarhetskrav som är tillräckligt högt ställda för batterianvändning när dagens litiumjonbatterier inte längre är konkurrenskraftiga.
Förutom Maria Strømme som är huvudsökande i projektet, är följande personer från Uppsala universitet medsökande:
- Dr. Martin Sjödin, Nanoteknologi, Teknikvetenskaper
- Ass. Prof. Albert Mihranyan, Nanoteknologi, Teknikvetenskaper
- Prof. Kristina Edström, Kemi-Ångström
- Prof. Leif Nyholm, Kemi-Ångström
- Prof. Adolf Gogoll, Kemi-BMC
- Prof. Rajeev Ahuja, Fysik
- UU Projekt AB (Karin Meyer och Mateo Santurio)
Anna Malmberg