Lär dig mer om öppna forskningsdata

Bildtext
Idag är open access ett etablerat begrepp när det gäller forskningspublikationer. Nu växer också intresset för att göra forskningsdata fritt tillgängliga. Den 22 oktober ges ett halvdagsseminarium för alla nyfikna forskare och anställda vid Uppsala universitet.
Seminariet ”Open access till forskningsdata – vad innebär det?” är en del av den internationella Open Access Week 22-28 oktober. Arrangörer är Enheten för digital publicering, som har bjudit in företrädare för forskningsfinansiärer och datapubliceringstjänster samt forskare med egen erfarenhet av att göra data fritt tillgängliga.
– Vi har till exempel bjudit in Magnus Friberg från Vetenskapsrådet som ska tala om deras nya krav på datapubliceringsplan. Vi informerar om var man kan få stöd för att göra forskningsdata tillgängliga och tar också upp frågan om vem som äger forskningsdata, berättar Aina Svensson, projektledare vid enheten för digital publicering.
Forskare berättar
Forskningsdata är data som samlas in under forskningsprocessen och som den vetenskapliga analysen bygger på. Det kan till exempel vara mätresultat, intervjusvar eller utdrag från historiska källor.
Vid seminariet berättar två forskare om sina erfarenheter av att göra data tillgängliga: Maria Ågren, professor i historia som har byggt upp databasen ”Gender and Work” vid historiska institutionen och Ola Spjuth, forskare vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap.
Seminariet äger rum måndag 22 oktober kl. 13-16.30 och riktar sig till forskare och anställda vid Uppsala universitet. Även andra intresserade är välkomna!
Annica Hulth