Kraft att förändra världen
Ett lätt, hållbart och miljövänligt batteri, som är säkert och går att ladda många gånger. Det var utgångspunkten när Uppsalaalumnen Christina Lampe-Önnerud startade sitt företag i garaget hemma i Boston. Hon ville vara med och lösa världens energiproblem.
Sju år senare har företaget Boston Power 500 anställda och expanderar i Kina med ny fabrik och ytterligare 600 nyanställda. Batteriet har sålts över hela världen, bland annat i HP:s bärbara datorer.
Och batteriet, som är världens första Svanenmärkta, har förhoppningsvis gjort världen till en lite mer miljövänlig plats.
– Det är ett väldigt litet bolag men vi har byggt en skuta som är seglingsduglig. Jag är ganska nöjd och hoppas jag kan inspirera andra att tänka annorlunda. Om man vågar tänka annorlunda och skapa nya system, så kan man förbättra världen, säger Christina Lampe-Önnerud på klingande dalmål.
Hon växte upp i Ludvika, med en far som jobbade som innovatör och utvecklare på Asea. Han reste mycket över världen och familjen fick ofta besök från andra länder.
– Jag såg mig tidigt som en världsmedborgare och fick uppmuntran hemifrån att jobba med teknik och innovationer, berättade Christina Lampe-Önnerud i sitt sommarprogram som sändes i radions P1 i slutet av juni.
Världen väntade alltså, men först tillbringade hon några år i Uppsala. Här studerade hon kemi och matematik och fortsatte sedan med doktorandstudier. Ämnet var litium-jonbatterier, som var glödhett då i början av 90-talet.
Tillsammans med handledaren professor Josh Thomas, som hon beskriver som ”otroligt trevlig, rolig och utmanande” åkte hon till Boston på konferens. Där presenterade hon sina forskningsresultat för världens ledande batteriforskare – och föll handlöst för den innovativa miljön.
Det dröjde inte länge innan hon och maken tog steget att flytta dit, med varsin forskartjänst vid anrika MIT, Massachusetts Institute of Technology.
– Där fanns en unik kombination av väldigt högt i tak och otroligt vänliga människor som vill hjälpa varandra, samtidigt som kompetensnivån var väldigt hög. Det var intressant. När man är många som vågar tänka utanför de ramar som finns idag – då skapas nya lösningar!
Några år senare lockade näringslivet. Som konsult för Arthur D Little reste hon runt världen, och jobbade med innovationer inom energiområdet. År 2004 tog hon steget att starta eget företag, efter att ha fått upp ögonen för ett allvarligt säkerhetsproblem.
Tillsammans med sitt team hade hon utrett 100 batteriexplosioner, till exempel i bärbara datorer. Tänk om det gick att skapa ett säkrare batteri?
– Jag har alltid, även som liten, drömt om att starta ett bolag med hjärtat. Egentligen handlade det om att jag ville lösa ett problem. Jag förstod att om vi lyckades skulle vi dra till oss jättestort intresse.
Företaget växte snabbt och nu är det alltså dags att flytta huvudkontoret till Kina, där den stora marknaden finns.
– Kina har en tydlig policy om att skapa hållbara system och satsar stort på elbilar. I Västvärlden är inställningen mera trevande, konstaterar Christina Lampe Önnerud med en suck.
– Det är bråttom att vi tänker över vår energipolicy för framtiden, annars riskerar vi att bli omkörda.
Som styrelseordförande är hon med och bygger upp det nya kontoret i Peking, men själv kommer hon att stanna i USA med sin man och sina två barn.
Vad händer nu?
– Vi får se. Det finns många olösta problem att ta itu med inom energiförsörjning och vattenförsörjning. Allt är så marknadsanpassat nu och det finns otroliga möjligheter att bidra, säger Christina Lampe-Önnerud med en smittande entusiasm.
Under åren har hon tränat sig i att bygga starka team och få med sig andra. Det började hon med redan i Uppsala, när hon ledde barn- och ungdomskörerna i Uppsala musikskola och Allmänna sången.
Som företagsledare har hon haft nytta av erfarenheten att få 50-60 personer att tillsammans skapa skön musik.
– Körerna har lärt mig hur man leder en högpresterande grupp. Det gäller att tillåta sig att bli inspirerad och att hänge sig så att man bara släpper allt annat, lever i nuet och glömmer sina fördomar om vad man kan och inte kan göra.
---
FAKTA/Christina Lampe-Önnerud
Ålder: 45 år
Familj: Maken Per, en dotter på 12 år och en son på 8 år.
Utbildning: Fil dr i oorganisk kemi vid Uppsala universitet, post doc vid MIT.
På fritiden: Är med min familj och mina vänner. Åker skidor.
Dold talang: En vass skidåkare, har en stuga i Vita bergen dit vi åker varje ledig helg.
Favoritplats i Uppsala: Gunillaklockan, där har jag sjungit med Allmänna sången och där förlovade jag mig.
Favoritnation: V-Dala och Norrlands nation.
Det gör mig glad: När folk kämpar mot samma mål och vad som betecknas som omöjligt faktiskt uppnås genom att göra det som ett team. Det är helt fantastiskt!
Det gör mig arg: Den ständiga debatten om klimatproblemen och hur svårt det är att lösa den, istället för att göra något åt det. Tänk om alla dessa resurser lades på att få konsumenter att göra annorlunda och hur långt vi skulle ha kommit i så fall.
Annica Hulth