Uppsalaforskare kom tvåa i Forskar Grand Prix
Uppsala universitets forskare Stina Weststrand tog hem en andraplats, i finalen av Forskar Grand Prix, som hölls i Stockholm i går. Tävlingen som handlar om att begripligt och fängslande förklara sin forskning på tre minuter. Vann gjorde en forskare i sinnesbiologi vid Lunds universitet, framröstad av publik och expertjury.
- Det har varit roligt, spännande och lärorikt, tyckte Uppsalaforskaren Stina Weststrand, doktorand vid institutionen för organismbiologi. Hon forskar om 350 miljoner år gamla lummerväxter och hur dessa kunde sprida sig över väldshaven.
Efter att hon tog hem segern i semifinalen i Uppsala i höstas, gick hon alltså vidare till finalen i Stockholm, där nio forskare från hela landet tävlade mot varandra på rockklubben Debaser Medis.
Konceptet var detsamma som i Uppsala: att förklara sin forskning på ett så fängslande, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt, på bara tre minuter.
Gårdagens tävlande hade alla vunnit sina regionala deltävlingar i Göteborg, Karlshamn, Karlstad, Lund, Malmö, Södertälje, Uppsala, Växjö och Örebro som en del av vetenskapsfesten ForskarFredag.
Efter en första omgång, där forskarna höll en treminuters-presentation, gick sedan tre av forskarna vidare, framröstade av publik och expertjury, till en andra omgång, där presentationen skulle fördjupas på fem minuter. Stina Weststrand var en av de tre. Hon och vinnaren Marie Dacke från Lunds universitet fick lika höga röster av juryn, som ansåg deras presentationer suveränt bra, men i pulikröstningen tappade Stina Weststrand någon poäng. Enligt arrangörerna så var poängskillnaden mellan dem mycket liten. Publiken gav forskarna betyg via mentometrar och deras poäng vägde lika tungt som expertjuryns.
Uppsalaforskaren var dock strålande glad över sin andraplacering och de möjligheter att nå ut med sin forskning till nya målgrupper, som följt i tävlingens fotspår.
Vinnaren Marie Dacke fick ta emot en stor pokal och en resecheck på 4 000 kronor.
Jurymedlemmar var Anna-Lena Brundin, skådespelare och komiker, Patrik Hadenius, chefredaktör för bland annat Forskning & Framsteg och Göran Östlin, professor i astronomi vid Stockholms universitet.
– Det var väldigt kul men svårt att sitta i juryn, både för att alla de tävlande var så bra och för att bedömningen gjordes i realtid, säger Patrik Hadenius.
Forskar Grand Prix arrangeras av Vetenskap & Allmänhet och en rad lokala arrangörer med stöd av EU-kommissionen och i samarbete med forskningsråden FAS, Formas, Vetenskapsrådet och VINNOVA.
– Forskningsresultat gör ingen nytta i byrålådan utan ska användas och vidareutvecklas. Den här tävlingen kan stimulera forskare att ta ytterligare steg i att presentera sin forskning, säger Mille Millnert, generaldirektör för Vetenskapsrådet och prisutdelare vid finalen.
Forskar Grand Prix-finalen kommer att sändas i Kunskapskanalen i januari och finnas tillgänglig på UR Play. Tävlingen planeras genomföras även 2013.
Läs mer: www.forskargrandprix.se
Gunilla Sthyr