Bred uppslutning kring svensk-vallonsk råvarukonferens

Hur ska Europas framtida tillgångar till råvaror säkras? Det var ett av ämnena i fokus för konferensen ”Sustainable and Resource-Efficient Materials: A Raw Materials and Recycling Perspective” på Museum Gustavianum i Uppsala den 17 och 18 december. Där samlades akademi- och näringslivsrepresentanter från Uppsala universitet och Wallonie Bruxelles International för att knyta kontakter och diskutera framtida ramprogram kring viktiga råvaruresurser.


För två år sedan inleddes ett forskningssamarbete mellan Uppsala universitet och Wallonie Bruxelles International. Valloniens representant Henri Sprimont, nu projektledare vid UU:s planeringsavdelning, anordnade årets konferens kring Europas råvaruutmaningar. Utvinningen av naturtillgångar är av största strategiska och ekonomiska betydelse för Europa och påverkar dess forskningsagenda. 

- Merparten av EU:s högteknologiska industri, inkluderat gröna teknologier, är beroende av råvaror. Betydelsen för samhället kan illustreras med att 30 miljoner jobb i EU är direkt beroende av råvaror, förklarade Henri Sprimont.

Målet minskat beroende
Konferensen syftade till att ge ledande experter möjlighet att tillsammans med representanter för EU-kommissionen diskutera sociala, geopolitiska, utbildnings- och miljörelaterade frågor med anknytning till råvaruområdet. Enligt Ulf Westerlund, EU-projektkoordinator vid kansliet för naturvetenskap och teknik, finns ett initiativ hur EU ska knyta till sig råvaror i framtiden, framförallt i konkurrens med Kina.

-Nästa ramprogram kommer i hög grad att behandla frågan om ersättning av de råvaror det inte finns hur mycket som helst av, och hur man ska kunna göra gruvbrytning på ett hållbart sätt. EU:s ambitioner är att göra Europa så oberoende som möjligt inom detta område.

Innovativ geovetenskap
Sällsynta jordartsmetaller står i särskilt fokus. Kinas monopol på import av dessa gör att sökandet efter nya metaller prioriteras. Nyligen hittades en fyndighet vid Norra kärr utanför Jönköping, men brytningen har ännu inte påbörjats.

-Det ställer stora krav på maskiner och borrar som används då man måste nå djupare ner i jordskorpan för att utvinna metaller nu jämfört med för 50-100 år sedan. Djupet innebär också att nya innovativa ideer vid prospekteringen krävs, vilket geofysikerna vid Uppsala universitet forskar på. Dessutom måste hälso- och miljöeffekterna prövas, sade Ulf Westerlund.

-Uppsala universitet ligger dock i framkant ifråga om utveckling av effektiva material. Dessutom arbetar Ångströmlaboratoriets teknikvetenskaper, fysik och kemi på andra typer av system för att komma runt beroendet av dessa jordartsmetaller. Men inom återvinning är vallonerna föregångare; där har vi lärdomar att dra.

Ett 80-tal hade registrerat sig för konferensen, ungefär hälften från Vallonien. Konferensen finansierades av Wallonie Bruxelles International, Uppsala Universitet och Länsstyrelsen i Uppsala län.

För mer information, se konferensprogrammet för ”Sustainable and Resource-Efficient Materials: A Raw Materials and Recycling Perspective”

Anneli Björkman

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin