Kemikalier kan ligga bakom många växande folksjukdomar

Bildtext
De risker som kemikalier innebär för människor och miljön är större än man tidigare trott. Det visar en ny rapport från FN:s miljöprogram UNEP och världshälsoorganisationen WHO. Uppsala-forskarna Monica Lind och Ingvar Brandt är medförfattare till rapporten.
Rapporten presenterar nya belägg för kopplingar mellan hormonstörande kemikalier och endokrina sjukdomar som är på uppgång. Ökningstakten är för stor för att kunna förklaras med enbart genetiska orsaker.
Exempel på sjukdomar som nu kopplas till hormonstörande ämnen är:
- Cancer. Bröstcancer, endometrios, prostatacaner, testikelcancer och sköldkörtelcancer ökar.
- Fetma och diabetes. Typ 2-diabetes har mer än fördubblats sedan 1980.
- Dålig spermakvalitet och genitala missbildningar hos unga pojkar ökar eller är för vanliga.
- Födsloeffekter. Låg födelsevikt och avbrutna graviditeter ökar i många länder.
- Bröstutveckling. Unga flickor utvecklar bröst tidigare, vilket kan leda till bröstcancer.
- Sköldkörtelproblem. Hos barn ökar de i vissa länder och kan orsaka beteendestörningar.
Nästan 800 ämnen har en känd eller misstänkt förmåga att störa hormonreceptorer eller hormonproduktion i kroppen. Några exempel är PCB, ftalater, bromerade flamskyddsmedel, metaller som bly och kvicksilver samt olika bekämpningsmedel. Ett fåtal har förbjudits när effekterna har varit uppenbara, som förbuden mot DDT och bly i bensin.
De 16 forskarna som ligger bakom rapporten framhåller att mer forskning behövs för att förstå de exakta sambanden mellan hormonstörande ämnen och sjukdomar. En svårighet är att antalet kemiska ämnen i vår omgivning är så stor, och att ämnena tillsammans kan ha effekter som inte är mätbara för ett ämne i taget. Rapporten slår fast att nya testmetoder behöver utvecklas för att öka kunskapen om hormonstörande kemikalier och minska risken för sjukdomar.
Människans hormonsystem styrs av de endokrina organen som producerar över 50 olika hormoner. De viktigaste är hypofysen, sköldkörteln, bisköldkörtlarna, binjurarna samt könskörtlarna (äggstockar/testiklar).
Här finns en 40-sidig sammanfattning av rapporten.
David Naylor