Vetenskaplig kokbok vann förstapris i Paris

Viola Adamsson tar emot priset vid The Gourmand World Cookbook Awards. Med på bilden är också Tommy Cederholm, Uppsala universitet, och Ingela Holm, Ica Bokförlag.

Viola Adamsson tar emot priset vid The Gourmand World Cookbook Awards. Med på bilden är också Tommy Cederholm, Uppsala universitet, och Ingela Holm, Ica Bokförlag.

När prestigefulla The Gourmand World Cookbook Awards delades förra helgen ut stod en doktorand från Uppsala universitet högst upp på prispallen. Viola Adamssons bok Nordens bästa mat utsågs till bästa kokbok i kategorin Scandinavian cuisine “the best Scandinavian cookbook of the world”.


I boken Nordens bästa mat – det nyttiga nordiska skafferiet, finns såväl huvudrätter som efterrätter, bröd och drycker. Boken innehåller också vackra fotografier och en hel del matnyttig information om modern nordisk kost.

Viola Adamsson med kollegor från institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap har tidigare genomfört en studie som visar att nordisk kosten kan ses som ett närproducerat alternativ till medelhavskost. I studien visades att en välkomponerad kost med nordiska livsmedel som till exempel lax, sill, rotsaker, baljväxter, bär, frukt, rapsolja och fullkornsprodukter baserade på korn, havre och råg, samt en mindre mängd magert kött och magra mjölkprodukter, sänker kolesterolet och blodtrycket, minskar kroppsvikten och förbättrar kroppens insulinkänslighet.

Viola Adamsson har, innan hon påbörjade sin akademiska karriär, bland annat varit kostansvarig för svenska längdskidlandslaget. Hon skrev Nordens bästa mat tillsammans med matkreatören Katja Palmdahl som har skapat bokens recept. Bilderna i boken är fotograferade av Tomas Yeh.

The Gourmand World Cookbook Awards skapades 1995 av Edouard Cointreau. Pris i en rad olika kategorier delas varje år ut till världens bästa kokböcker inom mat och dryck. Syftet med priset är att belöna och uppmärksamma de upphovsmän som ”lagar med ord” och att öka kunskapen och intresset kring olika matkulturer. Priset ska också vara en hjälp för läsare, bokhandeln och förlag att hitta de bästa kokböckerna bland de många tusen böcker som produceras varje år.

Nordens bästa mat har tidigare utsetts till årets bästa bok om mat och hälsa av Svenska Måltidsakademin.

Läs mer om Nordens bästa mat.

Linda Koffmar

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin