Ny vårdutbildning väcker entusiasm

Bildtext
Primärvårdens och Uppsala universitets kurs i sjukdomsförebyggande metoder är redan en framgång. Vår ambition att minst en medarbetare vid varje vårdcentral i länet ska delta, säger hälsoplanerare Bo Brantefors.
– Det här är den roligaste kurs jag varit inblandad i vid Uppsala universitet. Samarbetet med primärvården har gett utbildningen stark förankring i verkligheten och inneburit att ny kunskap kommer samhället till nytta direkt från ruta ett, säger Marta Holm, kursledare vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap.
Onsdag 20 mars slutförde de första deltagarna kursen Att arbeta med sjukdomsförebyggande metoder i praktiken som skapats och genomförts i samarbete mellan primärvården inom Uppsala läns landsting och Uppsala universitet. Utbildningen är ett steg i ledet att verkställa Socialstyrelsens nya riktlinjer för förebyggande insatser kring ohälsosamma levnadsvanor.
– Vi kan inte bara skriva ut mediciner, vi måste utveckla vår förebyggande verksamhet, och för det behöver vi bättre kunskap i dessa, för oss mycket viktiga frågor. Nu har 30 sjuksköterskor, sjukgymnaster och dietister genomgått utbildningen, på sikt är vår ambition att minst en medarbetare vid varje vårdcentral i länet ska delta, säger Bo Brantefors, hälsoplanerare vid primärvården.
Utbildningen om 7,5 högskolepoäng omfattar bland annat seminarier, grupparbeten och framför allt praktiska förbättringsarbeten på respektive arbetsplats. Varje deltagare har med stöd av chef och kollegor bedrivit en konkret verksamhetutveckling med grund i kursens innehåll. Vid en posterutställning i Blåsenhus presenterade alla deltagare sina arbeten, en av dem är Suzanna Prising, sjukgymnast och hälsokoordinator vid Gottsunda Vårdcentral.
– Jag har kartlagt och utvecklat vårt vårdprogram för patienter med högt blodtryck. Framöver kommer vi att kunna erbjuda dem tid vid en hälsomottagning för en fördjupad bedömning av sina levnadsvanor. Själv ser jag det som starten på ett långsiktigt utvecklingsarbete, härnäst har jag en idé om hur vi kan utveckla vården av den stora patientgrupp som lider av sömnproblem.
Primärvården har redan inlett arbetet med att tillvarata och sprida de förbättringsarbeten deltagarna genomfört. Bo Brantefors och två medarbetare diskuterar just nu former för framtida nätverksstrukturer.
– Flera av kursdeltagarna arbetar redan som hälsokoordinatorer, och jag ser ett stort värde i att de nu lärt känna varandra inom ramarna för utbildningen vilket kommer att effektivisera framtida samverkan mellan vårdcentraler inom både privat- och offentlig regi.
Även kursdeltagare och chefer är mycket positiva till utbildningen. Intresset för att delta har varit stort och primärvården har redan beställt en ny omgång.
– Vi utgick från en stark grund som vi har utvecklat längs vägen efter deltagarnas behov. Nu ska vi utvärdera upplägget, men jag upplever att vi lyckats hålla en hög akademisk nivå och framgångsrikt integrerat den i respektive deltagares arbetsplats, säger Carina Ahlstedt, kursledare och biträdande prefekt för grundutbildning vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap.
Magnus Alsne