Sjudande aktivitet på Scifest-festivalen
Se filmen från Uppsalas vetenskapsfestival Scifest, en festival som pågick i dagarna två och som besöktes av närmare 1 500 skolelever och många barnfamiljer.
Filmen från Scifest, Uppsalas vetenskapfestival.
- Det är jättekul! Jag har gjort mitt eget DNA som jag har i den här lilla plastbehållaren runt halsen, säger Viktor Eriksson från Edskolan i Östhammar, fingrar lite stolt på behållaren och berättar hur han tog provet från insidan av kinden för att blanda ut det i vätska. Vi är på Scifest – Uppsalas vetenskapsfestival för unga.
Fredagens Scifest var vikt för skolorna – i och utanför Uppsala. Närmare tusentalet elever med lärare hade bokat in sig för dagen. Festivalen riktade sig speciellt till åldergruppen sju till 18 år i workshops och experimentverkstäder. Man hade lagt sig extra vinn om att nå ut till skolungdomar även utanför Uppsala. I 15 bussar forslades barn och ungdomar från orter i länet, hit till festivalen för att ta del av vetenskap och inspireras av forskare.
Spännande program
Tillsammans med engagerade forskare och studenter kunde man studera likheten mellan zebrafiskar och människor, lära om kemin i choklad eller i läsk, se och räkna sina egna celler, bygga legorobotar, hitta DNA-koden för ditt namn, cykla på energicykeln, analysera vatten - och ytterligare ett 30-tal spännande forskningsaktiviteter.
Från stora scenen bjöds det på klimatshow med Pär Holmgren och Staffan Lindberg samt ”Forskning på tre röda” med vinnaren från Forskar Grand Prix i Uppsala: Stina Weststrand tillsammans med två andra tävlingsdeltagare.
Fika med forskare och en möjlighet att diskutera naturvetenskapliga fenomen och vardagsfakta, var annat på programmet, tillsammans med tävlingar och musikunderhållning.
Stimulera intresset
Det här är första gången som Uppsala har en egen vetenskapsfestival - och en festival som pågår i dagarna två; fredag för skolorna och lördag för allmänheten.
- Vi hoppas att så många som möjligt kommer på Scifest och blir inspirerade. Syftet med festivalen är förstås att stimulera intresset för naturvetenskap och teknik hos skolelever och allmänhet, sade Johanna Lundmark, enhetschef på Teknat samverkan vid vetenskapsområdet för naturvetenskap och teknik på Uppsala universitet.
Temat vatten
Svandammshallarna, hade sedan tidigare försetts med gröna skimrande lampor, som likt maneter med sina långa trådar bidrog till att förstärka årets tema: vatten. För 2013 har nämligen utsetts till FN:s internationella år för samarbete kring vatten.
- Det här är smutsigt vatten som ska renas, innan det når vattentornet, förklarade Hanna Straarup från Uppsala Enskilda skola ,där hon uppehöll sig vid Erkenlaboratoriets workshop för att förstå sig på den process som krävs för att vi människor ska få rent vatten att dricka.
Förutsättningarna är inte alltid självklara menade kemisten och rektorn för Uppsala universitet Eva Åkesson, i sitt invigningstal till Scifest:
- Vi tar ofta för givet och glömmer bort att vatten är en förutsättning för själva livet. Men vatten är tyvärr inte lika självklart överallt i världen, sade hon och syftade på de människor i världen som inte har tillgång till rent vatten.
- Du behövs, vi alla behövs för att jobba och bidra till en bättre värld, var ett av hennes budskap.
SciFest arrangeras av vetenskapsområdet för naturvetenskap och teknik vid Uppsala universitet i samarbete med Destination Uppsala, TeknikCollege Uppland och Uppsala kommun. Festivalen är också finansierad av Skolverket, Länsstyrelsen och Regionförbundet i Upplan
Gunilla Sthyr