Mat på diskussionsmenyn vid onsdagskvällens Åsikt Uppsala
Räcker det att vi äter ”rätt” kött eller är vi tvungna att dra ner på mängden kött vi äter? Det var en av huvudfrågorna under onsdagskvällens Åsikt Uppsala där publiken bland annat fick höra panelens resonemang kring frågor som ”köttrasism” och ”nånannanism”.
Det var alltså mat som stod på diskussionsmenyn då Åsikt Uppsala, ett samarrangemang mellan universitetet och UNT, bjöd på sin andra debattkväll. Stora salen på Wermlands nation var fullsatt av intresserade Uppsalabor som gärna deltog i diskussionen.
Efter att panelen presenterat sina inledande anföranden stod det klart att frågan om vad som kan sägas vara en ansvarsfull och hållbar konsumtion av mat kan diskuteras utifrån många olika spår.
Först ut var Folke Tersman, professor i praktisk filosofi vid Uppsala universitet. Han framhöll bland annat att den enorma omfattningen av problemet med klimatpåverkan gör att vi måste tänka nytt.
- Det är viktigt att idéer diskuteras även om de senare kan komma att förkastas, menade han och syftade på debatten om en köttskatt.
En annan forskarröst i panelen var Elin Röös vid SLU. Hon visade med praktiska exempel på hur mycket energi det ”kostar” att hålla en diet med mycket kött. Med sig hade hon ett paket bacon hon just inhandlat på Ica för 7,90 kr. En löjligt låg summa, menade hon som förmodligen visar att grisen inte levt ett bra liv och att den fått miljöförstörande sojafoder.
- Vem är det egentligen som tar ansvar för att det här är en bra och etisk produkt, frågade hon retoriskt.
Jordbrukaren Inger Gauffin Carlsson från LRF ville absolut ta avstånd från vad hon kallade ”nånannanismen” och menade att självklart är man själv ansvarig för det man stoppar i varukorgen. Hon poängterade på olika sätt hur viktigt det är att välja rätt kött, i detta fall svenskt och ansvarsfullt producerat.
Maria Eriksson, chefredaktör för Svensk tidskrift tog upp det positiva i att en stor del av jordens befolkning nu har råd att få protein via kött och vände sig mot det hon kallade ”köttrasism”.
- Det verkar inte spela någon roll var köttet kommer ifrån - bara det är svenskt.
Maria Eriksson satte istället stor tilltro till att forskning och utveckling av jordbruket kommer att göra att mer mat produceras i världen, något som Gabriella Cahlin från Jordbruksverket ställde sig skeptisk till.
- I Västvärlden kanske vi närmar oss en gräns för vad som är möjligt att producera.
Linda Koffmar