”Inget problem är för stort att lösa”
Studentlivet i Uppsala är en bra grogrund för entreprenörskap. Det tycker Niklas Zennström, grundare av Skype och it-entreprenör. Själv studerade han både teknik och ekonomi i Uppsala på 90-talet. Redan då hägrade drömmen om ett eget företag.
Kön ringlar sig lång framför hörsalen på Ekonomikum. Det är många som vill höra Niklas Zennström berätta om sina erfarenheter – både som entreprenör och som tidigare uppsalastudent.
Och intresset är ömsesidigt för även Niklas Zennström ler glatt när han kliver upp på podiet. Han bor numera i London där han driver två företag med helt olika profil: Atomico som investerar i it-företag över hela världen och Zennström Philantropies som investerar i världsförbättrande projekt inom miljö och mänskliga rättigheter.
Att besöka universitet är något han då och då försöker klämma in i sin agenda mellan alla affärsresor och möten.
– Ungefär tio gånger per år brukar jag besöka universitet runt om i världen – från Sao Paolo, Stanford och Shanghai till Tokyo och Istanbul. Det är väldigt viktigt att inspirera studenter och dela med sig av sin erfarenhet, så att de tänker på entreprenörskap som en yrkesbana.
Själv har Niklas Zennström två examina från Uppsala universitet. Parallellt med civilingenjörsutbildningen läste han till civilekonom för det var där, i gränslandet mellan teknik och ekonomi, som han trivdes.
– Jag har kanske inte haft så mycket nytta av kvantmekanik och fasta tillståndets fysik men däremot av grundläggande redovisning. Framför allt lärde jag mig att inget problem är för stort att lösa om man har en metodik att angripa den med, det gäller såväl inom teknik som ekonomi och politik.
Vilka ämnen bör man studera om man vill bli entreprenör?
– Det gäller att helt förutsättningslöst testa olika blandningar. Där har Uppsala universitet stora förutsättningar med alla olika fakulteter. Man umgås på nationerna och träffar studenter olika bakgrunder.
Hans råd till studenter är att se till att utnyttja studietiden maximalt. Själv önskar han ibland att han hade gjort mer vid sidan av studierna.
– Prestera inte bara, testa på annat, starta ett företag tillsammans med andra eller var värd för lördagsfikat på en nation. Lär känna folk som läser andra ämnen, åk utomlands och studera.
Drömmen att starta ett eget företag fanns tidigt där, men som student hade han inte riktigt självförtroendet att kasta sig ut. I stället sökte han jobb på Kinnevik som ”påläggskalv”.
– Jag fick jobb på dotterbolaget Tele2, på den tiden jobbade bara 20 personer där. Det var en fantastisk möjlighet att vara med och starta ett företag som utmanade status quo och konkurrerade med Televerket.
Ju längre han jobbade och ju högre upp han kom i organisationen, desto mer fick han komma med egna förslag, presentera dem för ledningen och försöka driva igenom saker.
– Jag kände att det där kan jag klara av själv, jag ville testa mina vingar. Under it-boomen på 90-talet trodde jag att jag hade missat mitt livs chans. Men det visade sig att teknikutvecklingen öppnade fler och fler möjligheter för varje dag.
Tillsammans med partnern Janus Friis grundade han fildelningsprogrammet Kazaa 2001 och två år senare IP-telefoniföretaget Skype, med vars hjälp det gick att prata i telefon via nätet. Tekniken spred sig snabbt över världen och 2005 såldes företaget till Ebay för 2,6 miljarder dollar.
Zennström startade nästa företag Atomico, som investerar i IT-bolag över hela världen.
– Jag har en konkurrensfördel framför konventionella investerare eftersom entreprenörer hellre tar stöd från andra entreprenörer. Jag vill hjälpa bolag som inte kommer från Silicon Valley utan från länder som Brasilien och Ryssland.
Inte minst är Uppsala-Stockholmregionen intressant.
– I den här regionen finns det fler riktigt bra bolag i förhållande till befolkningsmängden än på andra håll i världen, om man undantar Silicon Valley. Det gäller inte bara Stockholm, utan även Uppsala är en bra miljö för företag. Se bara på företag som Klarna, MySQL och Ongame som alla har globala ambitioner.
Annica Hulth
---
FAKTA/Niklas Zennström
Ålder: 46 år.
Familj: Hustrun Catherine.
Utbildning: Civilingenjör och civilekonom.
På fritiden: Seglar
Dold talang: Har spelat basket i Uppsala, vunnit ungdomsallsvenskan och riksmästerskapet.
Favoritplats i Uppsala: Området runt S:t Larsgatan med V-dala, Uplands och Smålands nation, Gustavianum är väldigt fint.
Favoritnation: Uplands nation.
Det gör mig glad: När man hållit på och jobbat och kämpat och till slut kommer i mål.
Det gör mig arg: När folk ignorerar de stora problemen för att vi bara tänker på det som ligger oss närmast. Vi håller på att förstöra vår planet, våra föräldrars generation och vi, men vi fokuserar på kortsiktiga ekonomiska problem istället för de globala problemen.
FAKTA/Niklas bästa tips
Kompanjonen är viktig. Hitta människor som är komplementära med dig men tänker på ett liknande sätt. Lös problemen tillsammans, framför en whiteboard, över en pizza eller över en curry. Om det går dåligt är du inte ensam och om det går bra kan ni fira tillsammans.
Utnyttja studietiden maximalt. Starta bolag tillsammans med andra, engagera dig i nationslivet, skaffa erfarenheter. Prestera inte bara. Lär känna folk som läser andra ämnen, åk utomlands och studera.
Blanda olika kompetenser. Vid Uppsala universitet har stora förutsättningar. Man umgås på nationerna, träffar studenter med olika bakgrunder. Det ökar chanserna att hitta bra konstellationer och blandningar.
Annica Hulth