Rodd lockar många akademiker
Intresset för rodden ökar i Uppsala. Nu laddar Uppsala Akademiska roddarsällskap för fullt inför årets upplaga av Akademiska rodden i Fyrisån.
En betande ko på ängen invid Fyrisån lyfter slött på sitt huvud när roddarna glider förbi i sina spjutspetssmala båtar. Grästuvor och pilträd speglar sig på den kavlugna vattnet.
– Få saker slår att ge sig ut och ro en morgon när det är rått och kallt. Att vara på vattnet när solen går upp och allt är lugnt och stilla - det är helt fantastisk, säger Ida Andersson, mångårig medlem i Uppsala Akademiska roddarsällskap och projektledare för klubbens tjejsatsning.
För att bli en bra roddare krävs god kondition och en finslipad teknik, och det går bara att få genom träning och åter träning.
– Rodd är nog den jobbigaste idrott jag har hållit på med. Det finns alla möjligheter att ta ut sig, berättar Ida Andersson.
Nu ligger klubben i träning inför Akademiska rodden som är roddarklubbens sätt att visa upp sig och rekrytera nya medlemmar. Tävlingen är öppen för nybörjare och både lärare, studenter och doktorander är välkomna att ställa upp. Men först måste de komma till klubbhuset i Ultuna för att lära sig grunderna.
– Det är tekniskt svårt att ro, vilket många är oförberedda på, säger Ida Andersson.
I tävlingen möts lag från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU och Uppsala universitet. Även Akademiska hus och Campus 1477 brukar ställa upp med varsitt lag.
– Tävlingen är lite på skoj och det brukar bli många lag, säger Ida Andersson.
Många förknippar akademisk rodd med framförallt universitet som Cambridge och Oxford, eftersom de båda lärosätena har en lång tradition av att tävla mot varandra.
– Det tror jag är en bidragande orsak till att sporten fått en akademisk stämpel, säger Anders Backeús som är Uppsala Akademiska roddarsällskaps roddchef.
Till Uppsala kom rodden i slutet på 1800-talet för att sedan somna in under en period på 1960- och 70-talet.
Men nu blomstrar verksamheten igen, klubben firade 20-årsjubileum i höstas. Och det är många som är intresserade av att börja ro, medlemsantalet pendlar mellan 100 och 130. Dessutom har klubbens tjejsatsning lett till en jämnare könsfördelning i klubben,
– Jag tror delvis att det är traditionen som lockar med sporten. Men det är också den optimala träningen för folk som sitter still. Dessutom krävs rodden total närvaro, så det blir också en välbehövlig mental paus, säger Ida Andersson.
Anders Backeús berättar att Uppsala Akademiska roddarsällskap är en i allra högsta grad aktiv klubb, som också nått stora framgångar i större tävlingar. Under 2012 vann klubben till exempel två SM-guld och tre brons.
– Vi är en relativt ung klubb, därför är det extra roligt att det gått så bra, säger han.
Annette U Wallqvist