Kunskapslyft om äldre HBT-personer

21-9

Bildtext

Hur ska man bemöta HBT-personer, alltså homo-, bisexuella och transpersoner, i äldreomsorgen? Genusforskaren Henrik Berg ska öka kunskapen om detta, i nära samarbete med Gävle kommun. Projektet, som har fått anslag från Vårdalstiftelsen, drar igång i juli.


Samarbetet började på samverkansdagen Aimday Åldrande vid Uppsala universitet i februari 2012. En av deltagarna var Ulla Hamrén, som är biståndschef i Gävle kommun.

– Hon frågade hur man ska bemöta HBT-personer i äldreomsorgen. Jag upptäckte ganska snart att det inte finns någon forskning på området, trots att behovet av kunskap är stort, berättar Henrik Berg.

Tillsammans med Ulla Hamrén planerade han forskningsprojektet som nu fått finansiering med 750 000 kronor från Vårdalstiftelsen. Det hör till ovanligheterna att ett projekt inom humaniora och samhällsvetenskap får pengar från Vårdalstiftelsen, som främst stöder vårdforskning.

Nära samarbete

Metoden som används, så kallad ”aktionsforskning” är inte så vanlig inom humaniora och samhällsvetenskap och bedrivs i nära samarbete med slutanvändarna av kunskapen.

– Vi ska jobba tillsammans med biståndshandläggare i Gävle kommun i 18 månader och kommer att varva kvalitativa gruppsamtal med föreläsningar. Vi planerar till exempel ett utbildningspass där bögar, lesbiska och transsexuella själva berättar om sina behov av omvårdnad. De här 20-25 personerna kommer alltså att bli utbildade på kuppen. Vi arbetar fram en förändring tillsammans och de är mina medforskare, berättar Henrik Berg.

Kommunens biståndshandläggare tar ofta den första kontakten med vårdsökande äldre och ställer frågor kring boende, närmaste anhörig med mera. Utbildningen kommer att ta upp frågor som: Hur ordnar man ett värdigt boende för HBT-personer? Hur ställer man öppna frågor utan att döma, som gör att personen vågar berätta om sin läggning?

Lathund och utbildningsplan

Målet för projektet är att ta fram ta en lathund och en utbildningsplan för biståndshandläggare. Även andra kommuner i Sverige kommer att kunna dra nytta av planen, poängterar Henrik Berg som gärna vill gå vidare med andra yrkesgrupper.

– Drömmen är att få fortsätta och utbilda personal inom hemtjänsten och arbetslag på äldreboenden. Där är det stor omsättning på personal och väldigt många aktörer, men kunskapen behövs.

Vad är viktigast att föra ut?

– I Gävle handlar det om hur vi skapar man en öppen miljö där det är OK att vara den man är. Det är väldigt lätt att ta för givet att personer är heterosexuella och lever heteronormativt, men genom att ställa öppna och tillåtande frågor kan man låta äldre berätta hur det är. Utmaningen är att ge alla ett värdigt bemötande. Vare sig man är HBT eller inte ska man få den omsorg man förtjänar.

 

Annica Hulth

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin