Satsning visar vägen till ökad utbildningskvalitet

21-9

Bildtext

När Uppsala universitet summerar sin treårssatsning på pedagogisk utveckling har ett antal strategiska utvecklingsområden identifierats. Systematiska utbildningsanalyser i egen regi och ökat fokus på e-lärande är några exempel.


När forskningsintensiva universitet runtom i världen jobbar för att förstärka kvaliteten i utbildningen handlar det ytterst om konkurrens. De universitet som erbjuder de bästa utbildningarna lockar de mest motiverade studenterna – en kompetensökning som i sig och i förlängningen också stärker forskningen. Det här är bakgrunden till projektetet Kreativ utveckling vid Uppsala universitet, Kruut, som under åren 2010-2012 har synliggjort pedagogiska utvecklingsinsatser och spridit erfarenheter över institutions-, fakultets- och områdesgränser.

Fem områden
Inom ramen för projektet har universitetet bland annat bjudit in en panel av internationella experter som granskat det pedagogiska utvecklingsarbetet. Panelens slutsatser ger viktig input inför framtiden.

‒ De har hjälpt oss att identifiera några områden där vi kan jobba hårdare, vi kallar det ”väckarklockor”, säger prorektor Anders Malmberg.

De fem väckarklockorna gäller forskningsanknytning i utbildningen, aktiv studentmedverkan, e-lärande, ledningsengagemang i utbildningsutveckling samt egeninitierade utbildningsanalyser.

‒ Det finns förstås redan idag många goda initiativ inom dessa områden, men vi behöver en större allmän medvetenhet och mer systematiska angreppssätt om utvecklingen ska bli mer kraftfull, säger Anders Malmberg.

Utbildning i fokus
Utbildning och kvalitet är högaktuella frågor i samhället idag. Universitetskanslerämbetet, tidigare Högskoleverket, fortsätter att leverera sina utvärderingar av landets samtliga universitets- och högskoleutbildningar. Både utvärderingsmetoden och utfallet diskuteras livligt. Dessutom har utbildningspolitiken på senare tid lett till att antalet svenska högskoleplatser minskat med flera tusen.

‒ Vi är ju kritiska både mot UKÄ:s utvärderingsmetod och timingen i regeringens volymminskning, säger Anders Malmberg. Om man skall se något positivt i situationen är det att utbildningsfrågorna kommit mer i fokus. Den tvingar fram en utbildningsstrategisk diskussion som är viktig för alla lärosäten.

På Uppsala universitet diskuteras nu de erfarenheter som projektetet Kruut har gett. I nästa steg ska nu vetenskapsområden och fakulteter ta ställning till hur de vill lägga upp arbetet för pedagogisk utveckling och ökad utbildningskvalitet framöver.

Egna utvärderingar
En insats som universitetet vill stimulera är egeninitierade och systematiska genomgångar av hela av utbildningar. Bakgrunden är den internationella expertpanelen är kritisk mot att Uppsala universitet i praktiken förlitar sig på externa utvärderingar, som Universitetskanslerämbetets.

‒ Universitetet har goda system för kursvärderingar, men när det gäller utbildningsprogram och huvudområden har vi ingen systematik för att undersöka hur de fungerar och om de ligger rätt i tiden. Nu vill vi stimulera systematiska utbildningsanalyser, gärna med en internationell dimension och inslag av peer review, och hoppas att några fakulteter eller vetenskapsområden vill gå före och testa, säger Anders Malmberg.

De fem "väckarklockorna" - strategiska områden för framtiden:

  • Forskningsanknytning – fördjupa synen på vad forskningsanknytning innebär, se till att alla utbildningar, också på grundläggande nivå, präglas av forskningsanknytning.
  • Studentmedverkan – öka stödet och kontinuiteten för initiativ för som pågår runtom på universitetet med att engagera studenter i varandras lärande
  • E-lärande – universitetet bör ta en mer proaktiv roll för att ge ny kommunikationsteknik ges större plats också i campusutbildningar (blended learning).
  • Ledningsstöd för utbildningsutveckling – arbeta för ett tydligt och strategiskt ledningsstöd på alla nivåer när det gäller utbildningsutveckling.
  • Egeninitierade utbildningsanalyser – genomför systematiska utbildningsöversyner och erbjud stöd till vetenskapsområden fakulteter för att genomföra sådana.

Läs mer om Kruut och ladda ned rapporten

    Läs mer

    Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

    FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

    Uppsala universitet på facebook
    Uppsala universitet på Instagram
    Uppsala universitet på Youtube
    Uppsala universitet på Linkedin