Föreläsning om global hälsa drog fulla hus

För tredje gången stod alumnverksamheten värd för en spännande kvällsföreläsning. Över hundra personer, varav många studenter, kom till universitetshuset för att lyssna på professor Stefan Swartling Peterson som berättade om sin långa erfarenhet av mödra- och barnhälsovård i Afrika.


Stefan Swartling Peterson, professor i global hälsa och Årets Alumn 2012, inledde sin föreläsning med att förklara att det kändes lite pretentiöst att berätta om sin verksamhet.

–Jag har ju bara gjort det som varit kul och mest följt lusten inspirerad av Voltaires Candide. Citatet ”man måste odla sin trädgård” har jag, i alla fall hittills, tolkat som att det har varit nödvändigt att fördjupa mig i global hälsa och försöka göra saker bättre.

Global hälsa, ett ämne som Stefan Swartling Peterson blev professor i 2012, är ett tvärvetenskapligt och gränsöverskridande område, inriktat på hälsofrågor av global karaktär.

–Tvärvetenskapen gynnas särskilt här i Uppsala där det är lätt att hitta både statsvetare, kulturantropologer och ekonomer att samarbeta med. Det gäller att reducera skillnader i hälsotillståndet i hela världen, att tänka bort nationsgränserna.

Stefan Swartling Peterson berättar om sitt första möte med barn med struma, något han aldrig stött på i Sverige.  Vi har inte haft jodbrist, som orsakar struma och utvecklingsstörning, på mer än 80 år men i Centralafrikanska republiken var det desto vanligare hos de skolbarn han undersökte i början av 1990-talet. Då väcktes intresset för hur man kan sprida redan känd kunskap så den kommer alla tillgodo, istället för att bara fokusera på teknisk och medicinsk utveckling.

Det är, enligt Stefan Swartling Peterson, viktigt att utbilda både föräldrar och vårdpersonal.  Ett sätt är att göra hembesök och ge råd till den nyförlösta mamman gällande amning, navelvård och annat, ett annat är att förpacka malariamedicin i rätt doser efter ålder på patienten och att lära människor skilja på malaria och lunginflammation när barnet har feber.

På frågan om vad generell utbildning, och då framförallt för kvinnor, har för betydelse svarar Stefan Swartling Peterson:

–Egentligen borde jag ha blivit lågstadielärare och utbildat flickor, det tror jag hade varit viktigare för hälsan än att bli läkare.


Se och lyssna på hela föreläsningen med Stefan Swartling Peterson

Birgitta Sinder Wilén

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin