Högskolan blir allt mer forskningstung

21-9

Bildtext

Sedan flera år tillbaka växer forskningen och utbildningen på forskarnivå. Forskningsintäkterna ökar och doktorandnybörjarna blir allt fler. Under 2012 började drygt 3 700 personer en forskarutbildning. De utländska nybörjarna var rekordmånga och utgör nästan 40 procent av alla nya doktorander.


Universitetskanslersämbetet har publicerat sin årsrapport som ger en samlad bild över den svenska högskolan. Den tar upp vad som har hänt det senaste året men även långsiktiga tendenser. En tydlig trend är att balansen mellan forskning och utbildning förändras.

De ökade forskningsintäkterna har gett lärosätena förutsättningar att anta fler doktorander och samtidigt ge dem bättre försörjningsvillkor. Dessutom har antalet professorer och lektorer, alltså de mest meriterade lärarna, blivit fler.

De minskade intäkterna till utbildning speglas i utvecklingen av antalet nybörjarstudenter. Förra läsåret 13 procent färre nya studenter på högskola än läsåret innan. Det är den största nedgången som noterats under de senaste 20 åren. Det är främst antalet utländska studenter som minskat efter införandet av studieavgifter. En annan orsak är att antalet platser blivit färre på grund av att regeringens tillfälliga utökning av anslagen upphörde. Intresset för högskolestudier är fortsatt rekordstort men det har alltså blivit lite svårare att komma in på högskolan. För forskarutbildningen gäller det omvända – antalet nybörjare har ökat i stort sett varje år sedan 2008.

Årsrapporten innehåller även internationella jämförelser. Sverige tillhör sedan många år de länder som satsar mest på högskolan mätt som andel av BNP. Bland OECD-länderna ligger Sverige på en sjundeplats, även om Sverige ligger något längre ned på listan om man bara ser till utbildningskostnaden.

– Det är glädjande att Sverige även i tider av lågkonjunktur tillhör de länder som satsar mest på högskolan, säger universitetskansler Lars Haikola.


Hela årsrapporten 2013 finns på UK-ämbetets webbplats
Årsrapporten innehåller statistik och analys om områdena: utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå, internationell mobilitet, arbetsmarknad, personal, ekonomi och forskningsfinansiering samt internationellt perspektiv.


Kontaktpersoner:
Marie Kahlroth, utredare
08-563 085 49

Torbjörn Lindqvist, utredare
08-563 087 07

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin