Matematik ger hela digitala bilden

Gunilla Borgefors, professor i datoriserad bildbehandling vid Centrum för bildanalys, Uppsala universitet.

Gunilla Borgefors, professor i datoriserad bildbehandling vid Centrum för bildanalys, Uppsala universitet.

På sjukhus, flygplatser, i industrin och i mataffären - inom alltfler områden granskas och analyseras digitala bilder i datorer. Men den snabbväxande digitaliseringen ställer allt högre krav på förståelse av geometriska begrepp och tillämpningar. Det var också ämnet i fokus för den internationella matematiska konferensen ISMM på Uppsala universitet 27-29 maj.






Under tre dagar möttes nära 70 forskare, drygt hälften från Frankrike, på Ångströmlaboratoriet för det elfte internationella symposiet i matematisk morfologi. Syftet var att sammanföra forskare, studenter och utövare inom området för att diskutera framsteg och utbyta erfarenheter, enligt Gunilla Borgefors, konferensordförande och professor i datoriserad bildbehandling vid Centrum för bildanalys, Uppsala universitet.


- Bildanalys med dator sker alltid och överallt numera, från enkla saker som att du scannar varukoder i affären till att du får din röntgenbild utvärderad eller ditt ansikte godkänt för passering i flygplatsens säkerhetskontroll. För att vi ska kunna analysera dessa avancerade digitala bilder måste vi utveckla verktyg baserade på matematiska beräkningar. Här spelar matematisk morfologi en viktigroll med sin kombination av mängdlära, geometri och topologi.


Enda morfologiforskningen i Sverige

Matematisk morfologi uppfanns i Paris på


1960-talet och det var första gången ett symposium hölls i Norden sedan starten i Barcelona 1993. Ändå var det inte oväntat när Gunilla Borgefors och kollegan Christer Kiselman fick frågan om Uppsala hade möjlighet att anordna 2013-års ISMM konferens.


- Uppsala universitets Centrum för bildanalys är Sveriges störstaenhet för bildanalys och bildbehandling. Vi är de enda som forskar på matematisk morfologi och digital geometri i Sverige och vårt fokus är att hitta lösningar på praktiska problem inom industri och medicin.


Samarbete med materialforskare

Ett industriellt område hon själv arbetat inom är att försöka analysera vad som händer inne i träfibermaterial. Med hjälp av tredimensionella avbildningar med extremt hög upplösning


avslöjas fibrernas bindningar. Detta leder i sin tur till bättre förståelse av nya material, sade Gunilla Borgefors.


- Om du bara ser träfibrerna i ett tvådimensionellt snitt så har du ingen aning om hur de samverkar med varandra. Du vet inte om en fiber binder till få eller många andra fibrer och det har stor betydelse för materialets egenskaper.


- Människor är så otroligt bra på att tolka bilder att man tenderar att trivialisera hur svårt det är att få en dator att utföra bildanalyser. Samtidigt finns det saker som en dator kan göra mycket bättre än människor, exempelvis räkna blodkroppar, kontrollera renhetsgraden hos steriliserade flaskor, eller bedöma algblomning i Östersjön.

Anneli Björkman

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin