Universitetet kritiseras för studieavgifter på internationellt program

21-9

Bildtext

De studenter som läser masterprogrammet i international humanitarian action med Uppsala universitet som hemuniversitet har sedan 2012 betalat studieavgift. Avgiften går till det internationella konsortium som organiserar utbildningen. Universitetskanslerämbetet riktar nu kritik mot universitetet eftersom utbildning i Sverige ska vara gratis för studenter från Sverige och EES-området.


- Det här är ett välkänt problem, vilket Uppsala universitet påtalat under flera år. Vi förväntar oss nu att Utbildningsdepartementet och andra styrande myndigheter tar tag i regelverket. Vi står inför lanseringen av ett nytt EU-program "Erasmus for all". Det är viktigt att undanröja alla hinder och oklarheter så att Uppsala universitet och andra lärosäten i Sverige kan delta fullt ut, säger Eva Åkesson, rektor vid Uppsala universitet.

Under förra året inkom en anmälan till UKÄ (Universitetskanslerämbetet) där Uppsala universitet kritiseras för att samtliga studenter som vill läsa Master Programme in International Humanitarian Action måste betala avgift.

Master Programme in International Humanitarian Action är en del av ett internationellt nätverk som Uppsala universitet är med i som enda svenskt universitet. Sedan 2004 har masterprogrammet varit ett av EU-kommissionens Erasmus Mundusprogram.

Sedan programmets start har frågan om avgifter återkommande diskuterats. Genom åren har olika lösningar prövats för att kunna erbjuda studenterna med Uppsala som ”hemuniversitet” en likvärdig utbildning med samma förmåner och utbyten som övriga, betalande, studenter på programmet.

När studieavgifter för studenter utanför EES-området infördes i Sverige blev situationen ohållbar och universitetet beslutade att från och med ht 2012 skulle bara studenter som sökt utbildningen inom konsortiet tas emot. Det innebär att alla studenter på programmet betalar studieavgift. Avgiften går till konsortiet och Uppsala universitet får ingen ersättning från konsortiet för kurser inom programmet som genomgås av icke-avgiftsskyldiga studenter.

- Vi har verkligen försökt hitta en väg framåt och förhandlat i många år för att hitta lösningar för våra studenter. Uppsala universitet vill vara en del av Erasmus Mundus och kunna erbjuda spännande, internationella utbildningar på hög nivå som skapar nya möjligheter för studenterna, samtidigt som svensk lagstiftning gör det väldigt svårt, säger Katarina Westerlund, utbildningsledare vid den teologiska fakulteten på Uppsala universitet.

I sitt beslut som meddelades på onsdagen kritiserar UKÄ Uppsala universitet för att icke-avgiftsskyldiga studenter på programmet betalar studieavgift. UKÄ menar att det inte spelar någon roll att det inte är universitetet som tar betalt – studenterna ska inte behöva betala något för att gå en utbildning. De drabbade studenterna har möjlighet att vända sig till Justitiekanslern för att begära skadestånd.

Samtidigt skriver UKÄ i sitt beslut att den svenska lagstiftningen medför problem för svenska universitet och högskolor att delta i den här typen av internationella utbyten och att regeringen bör vidta åtgärder.

För mer information kontakta Katarina Westerlund, tel: 070-4250019 eller e-post: katarina.westerlund@uadm.uu.se

Läs mer i UKÄ:s pressmeddelande.



Linda Koffmar

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin