Motion under graviditet har positiv effekt

Bildtext
I avhandlingen Physical Fitness and Pregnancy kartlägger Eva Thorell hur fysisk träning påverkar gravida kvinnors upplevda och faktiska hälsa. Resultatet tyder på att alla bör träna under graviditet - men med måtta.
Under graviditeten utsätts den blivande mammans kropp för stora belastningar. Många kvinnor drabbas av ryggsmärtor, höjt blodtryck och flera andra komplikationer. Till riskfaktorerna hör en stillasittande livsstil, och i sin avhandling Physical Fitness and Pregnancy studerar Eva Thorell, institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, hur fysisk träning påverkar upplevd hälsa, ryggsmärta, blodtryck och graviditetslängd.
– Jag är barnmorska i grunden men efter läkarexamen arbetar jag idag som specialist i allmänmedicin. I mitt yrke möter jag allt fler överviktiga som motionerar alldeles för lite. Många av dem har redan fysiskt påfrestande jobb, och frågan är hur de dessutom klarar en graviditet med alla de påfrestningar som följer? Alltså har jag fokuserat min forskning på hur allmän träning inverkar på gravida kvinnors upplevda och faktiska hälsa, säger Eva Thorell.
Studien omfattar 520 kvinnor som i tidig graviditet genomförde ett konditionstest och lämnade blodprov för hormonet Relaxin som anses koppat till blodtrycket. Under graviditeten kontrollerades fortlöpande deltagarnas fysiska träning, blodtryck och eventuella ryggsmärtor. Fem månader efter förlossning genomfördes ett uppföljande konditionstest.
– Initialt tränade hälften av deltagarna en eller fler gånger i veckan. 36 veckor in i graviditeten hade andelen minskat till 30 procent, men våra resultat visar att god fysisk kondition inverkar positivt på upplevd hälsa, blodtryck och graviditetslängd. Något överraskande är ryggsmärtor lika ofta förekommande bland vältränade, men de upplever generellt lägre intensitet, konstaterar Eva Thorell.
Vid det uppföljande konditionstestet efter graviditeten hade många börjat motionera regelbundet, medan en del som tidigare motionerat hade slutat. Däremot efterfrågade i princip samtliga deltagare råd kring hur man bäst lägger upp sin motion efter genomgången graviditet.
– Jag rekommenderar alla att träna. Oavsett vana så gör det med måtta, rimlig ambition och på ett sätt som passar din nuvarande situation. Många deltagare i studien återfick formen med promenader, simning och lätt gymnastik, aktiviteter som man kan ägna sig åt i grupp tillsammans med små barn. Men det allra klokaste är nog att vara i form redan innan du blir gravid, säger Eva Thorell.
Eva Thorells resultat har redan implementerats vid den mottagning där hon arbetar. Själv ser hon flera intressanta spår för fortsatt forskning kring fysisk träning och dess påverkan på graviditeten. För egen del har hon dock helt andra planer för sin fortsatta forskargärning.
– De få missfall som inträffade drabbade de mest vältränade deltagarna, och är det möjligt vore det intressant inleda en jämförande studie kring detta redan innan kvinnorna blir gravida. Själv funderar jag på en studie kring övervikt, men innan jag går vidare med det ska jag klara disputationen. Säkert är dock att forskning är alldeles för roligt och intressant för att överge, konstaterar Eva Thorell.
Läs Eva Thorells avhandling Physical Fitness and Pregnancy i DiVA.
Magnus Alsne