Energiomställning en utmaning för studenter
Vi står inför ett vägskäl vad gäller vår framtida energiförsörjning. Ska vi ha en chans att hänga på de omställningar som redan sker i resten av världen måste vi satsa på nya idéer och kreativa lösningar inom energisektorn, och det är ni studenter som sitter på de kunskaperna. Så lät det under studentarrangerade energiforumet Energy Crossroads 2013 på Polacksbacken förra veckan.
En av punkterna under onsdagens forum var en paneldebatt där företagare, politiker, och forskare gav sin syn på energiområdets utmaningar. Många i publiken var nyfikna studenter som fick uppmaningen av Charlotte Bergqvist från wpd Offshore Stockholm att ta täten för ett hållbart samhälle. En åhörare undrade hur övergången kunde bli hållbar om alla skrotade sina fossildrivna fordon och fick blixtsnabbt svar:
- Där sitter du på en affärsidé. Du skulle kunna tänka igenom vad en bil innehåller, vad den har för värde om man sorterar upp metaller, elektroniken, batterierna… Sätt er ner och lista 100 stycken utmaningar, sade Charlotte Bergqvist. Varenda en av era idéer är en affärsidé. Sen är det bara att sätta igång!
Att studenterna sitter på avgörande kunskaper och lösningar för energiomställningen var en genomgående tråd. Magnus Brandberg, civilingenjör inom energisystem från Uppsala och tidigare konsult på Vattenfall, stöttar entreprenörer i kontakten med investerare inom teknik-, energi- och internetbolag.
- Det som behövs är folk som vågar ta risker och driva den här förändringen som krävs. Storföretagen lever kvar i det gamla, de har inte förmågan att ta tag i detta. Det krävs att man kommer från ett helt nytt perspektiv och håll.
Mikroproduktion en av flera lösningar
Frågan var vilka innovationer som ska driva Sverige framåt och hur definitionen av ett hållbart energisystem ser ut. En begränsning är att man ofta sätter likhetstecken mellan innovationer och teknik, menade Swecos Johan Linnarsson.
-Jag tror att en stor del av de innovationer vi kommer att se och behöver få se är tjänster. Hur kan vi göra elavtal som får konsumenterna att ändra sitt beteende?
Han fick medhåll av Marika Edoff, professor i fasta tillståndets elektronik och solcellsforskare vid Uppsala universitet. En lösning ligger i att kunna styra konsumtionen med exempelvis mikroproduktion där var och en själv ansvarar för sin elproduktion. Därtill krävs en mängd parallella energiinsatser eftersom ingen enstaka lösning fungerar över hela världen, sade hon.
Med andra ord kommer det behövas ett samspel mellan olika lösningar och aktörer, och enligt Miljöpartiets energipolitiske talesperson Lise Nordin efterlyses den politiska viljan med rätta. Hon menade att Sverige behöver ett tydligt mål med energipolitiken och möjlighet för människor att vara delaktiga genom att exempelvis få sälja sin el på nätet.
- Det är inte så att frågan är om att Sverige ska leda utvecklingen eller inte, utan om vi ska hänga på utvecklingen av solceller, vindkraft, energitjänster, elbilar. I många andra länder går det idag mycket snabbare.
Generation av energi
Efter paneldebatten fortsatte dagen med föredrag på temat innovation och entreprenörskap samt en mässa där studenter, företag och organisationer kunde knyta kontakter och utbyta idéer. Arrangören AIESEC Uppsala och huvudsponsorn KIC InnoEnergy Sweden hoppades inspirera och motivera besökarna att arbeta med framtidens energifrågor. Bland dessa fanns en grupp Uppsalastudenter från PUSH Sverige, plattformen där unga samarbetar för hållbarhet. Fler unga borde engagera sig för att påverka utvecklingen, menade Nicole Österberg från civilingenjörsprogrammet i miljö och vattenteknik.
- Det är vi som kommer att ta över det här samhället, det är vår framtid det handlar om. En av våra huvudfrågor är klimatförändringarna och där spelar energisektorn en stor roll. Som vi ser det så är den idag inte hållbar.
Några studenter som för dagen fick kvitto på sin framgångsrika insats och sitt engagemang var projektgruppen bakom Energy Crossroads 2013. De fem tjejerna från civilingenjörsprogrammet i energisystem på Uppsala universitet hade arbetat med forumplaneringen sedan i våras, ideellt och parallellt med studierna.
- Jag valde att jobba med det här för jag kände att jag verkligen ville engagera mig, sade Sofie Lindberg. Och våra programdeltagare är människor som brinner för sin sak. Nu känner jag mig väldigt laddad och inspirerad. Man vill bara gå ut och sätta igång att arbeta för att det verkligen blir förändringar.
Ylva Gullberg nickade:
- När man sitter på sitt program och läser väldigt mycket matematik och fysik så tänker man ”vad ska det här leda till?” Det kändes som att det här verkligen svarade på frågan. Jag hoppas att så många som möjligt har blivit inspirerade och att det finns studenter som vill göra nya Energy Crossroads i framtiden.
Anneli Björkman