BcellNet säkrar kompetens i B-cellforskning

Bildtext
14 och 15 oktober möts forskarnätverket BcellNet i Gimo för att diskutera B-lymfocyters roll vid sjukdom och immunitet. Vi måste fördjupa vår kunskap om B-celler för att förfina potentiella behandlingar, säger Sandra Kleinau.
14 och 15 oktober 2013 står Uppsala universitet värd för en vetenskaplig konferens om B-lymfocyter. Mötet är den tredje årliga sammankomsten där forskare inom det nationella nätverket BcellNet samlas för att diskutera B-lymfocyters roll vid sjukdom och immunitet.
– B-lymfocyter är en B-celltyp i immunförsvaret som återigen väcker stort intresse, då aktuella studier visar att antikroppar och B-celler är centrala vid reglering av immunförsvar och utveckling av sjukdomar, säger Sandra Kleinau, professor vid Uppsala universitets institution för cell- och molekylärbiologi.
Ny klinisk forskning visar också att Rituximab, en terapi där B-celler avlägsnas, har mycket goda effekter, vilket tyder på att B-cellen är en intressant målcell i behandling av inflammatoriska sjukdomar och cancer.
– Resultaten har bidragit till försök med flera nya B-cellsriktade terapier i kliniska prövningar. Ibland med svåra biverkningar som följd, och vi behöver i nuläget fördjupa vår kunskap om B-celler för att förfina dessa behandlingar, säger Sandra Kleinau.
Antikroppar är nödvändiga för immuniteten och har blivit viktiga redskap i medicinsk forskning och klinik. Många forskare förväntar sig nu framsteg inom B-cell–biologin som resultat av ökad förståelse av sjukdomsuppkomst, förbättrade diagnostik och nya terapier.
– Det är viktigt för svensk forskning att säkra kompetensen i B-cellområdet. Här är BcellNet ett centralt forum för utveckling av starka samarbeten, och min förhoppning är att konferensen i Gimo kommer att innebära ett viktigt steg på vägen, säger Sandra Kleinau.
Magnus Alsne