Uppsala sätter fokus på cancerforskning

Bildtext
Måndag 28 oktober 2013 sätter Uppsala universitet fokus på aktuell cancerforskning. Välkommen till Museum Gustavianum för att lyssna och ställa frågor till några av landets främsta forskare inom sitt område.
Cancerforskningen vid Uppsala universitet har en väl framskjuten position. Här drivs bland annat regeringens strategiska forskningssatsningar U-CAN och U-CARE, och måndag 28 oktober uppmärksammas arbetet med en temakväll vid Museum Gustavianum.
– Det här är ett bra tillfälle för alla med intresse att lära sig mer om cancer och hur nya upptäckter påverkar vård och behandling. Det är också en möjlighet för dem som bidrar ekonomiskt att se hur pengarna kommer till nytta, därför har vi bland annat bjudit in Barncancerfonden, Cancerfonden och Lions, säger Thomas Fredengren, fundraiser vid Uppsala universitet.
Kvällen bjuder på föreläsningar av Peter Nygren, Tobias Sjöblom och Louise von Essen, tre forskare som kommer att presentera aktuella rön och frågeställningar inom grundforskning, klinik och omvårdnad. Vicerektor Britt Skogseid välkomnar och moderator för kvällen är Bengt Westermark, seniorprofessor i tumörbiologi.
– Vi får lyssna till tre framstående forskare som ur skilda perspektiv har att ta ställning till individanpassad cancerbehandling, en rådande trend som också utgör en stor utmaning för forskarsamhället, då vi först nu börjar inse hur oerhört komplexa tumörsjukdomar verkligen är, konstaterar Bengt Westermark.
Temakväll om cancerforskning vänder sig till en intresserad allmänhet. Programmet fokuserar på lättillgängliga presentationer och möjlighet att ställa frågor till forskarna, ett upplägg valt i syfte att skapa såväl insikt som tillit.
– Patienten äger sin sjukdom, och ska vi få med hen genom hela processen krävs ett förtroendefullt kunskapsklimat. Det brukar sägas att bara en av tre får cancer men att vi alla drabbas, och personligen ser jag mötet 28 oktober som ett bra sätt att kommunicera viktig kunskap, säger Bengt Westermark.
Plats: Museum Gustavianum
Tid: Måndag 28 oktober 2013, kl. 18.00-19.30
Övrigt: Fri entré
- Varför behövs individualiserad cancerbehandling?
Tobias Sjöblom, institutionen för immunologi, genetik och patologi - Skräddarsytt nytt eller något säckigt från förrådet – hur långt har utvecklingen mot individualiserad cancerbehandling kommit?
Peter Nygren, institutionen för radiologi, onkologi och strålningsvetenskap - "Jag kunde prata om vad som helst. Inte bara om att jag fått cancer – Om psykologisk hjälp vid cancer"
Louise von Essen, institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap
Magnus Alsne