Välbesökt Rudbeckdag om det friska åldrandet

21-9

Bildtext

– Det är dags att vi börjar se äldre som årsrika och som en resurs snarare än hot, sade riksdagsledamot Barbro Westerholm då hon gästade Olof Rudbeckdagen som i år satte fokus på Det friska åldrandet.


Med tema Det friska åldrandet belyste Olof Rudbeckdagen 2013 en av samtidens mest angelägna utmaningar: Den pågående åldersförskjutningen. Vi lever allt längre, andelen personer i arbetsför ålder blir allt mindre samtidigt som kostnaderna ökar i en redan ansträngd vård. Lägg därtill att FN beräknat att gruppen 60+ redan år 2050 kommer att ha ökat från 810 miljoner till två miljarder människor.
– Just nu sköljer demografiska fakta in som en tsunami över våra förtroendevalda. Än så länge saknar jag den politiska strategin, men ser desto mer av vilja att agera. Bland annat i form av ökade anslag till forskningen, och sannolikt kommer vi att spela en viktig roll för utvecklingen, konstaterade vicerektor Britt Skogseid då hon välkomnade den stora publiken till Akademiska sjukhuset och Grönwallsalen.

Uppsala universitets forskare är redan engagerade i en rad satsningar inom åldrande och hälsa. Hösten 2012 lanserades det tvärvetenskapliga Hälsoekonomiska forumet HEFUU, och vid medicinska fakulteten förbereds Healthy living and active ageing, ett internationellt samarbete i mångmiljardklassen.
– Vår forskning kring åldrande rymmer flera spännande spår, och årets Rudbeckdag erbjuder ett välkomponerat program som presenterar fältet ur flera angelägna perspektiv. Dessutom är det naturligtvis extra roligt att riksdagsledamot Barbro Westerholm(bilden) deltar som föreläsare, sade Stellan Sandler, dekan vid medicinska fakulteten, tillika dagens moderator.

Barbro Westerholm, 80 år och ständigt aktuell, inledde med att förorda att vi ska ersätta begreppet äldre med årsrika, något hon själv omgående omsatte i praktisk handling. Lika bestämd var hon gällande att vi ska se årsrika som en resurs med stora mängder förvärvad kunskap, istället för att som många politiker närmast beskriva gruppen som ett hot.
– Studier visar att många årsrika vill jobba vidare i någon form, om inte annat för att få uppleva att de är behövda. I bondesamhället tillvaratog man gruppens arbetsförmåga, men med industrisamhällets intåg var de plötsligt helt ute ur leken. På sikt är det ohållbart att en tredjedel av befolkningen ska försörja två tredjedelar, så min vision är att år 2023 ska alla årsrika ses som resurser, slippa all form av åldersdiskrimenering och leva sitt liv som de vill.

Barbro Westerholm anknöt även till ett inlägg i dagens DN debatt i vilken förra socialministern, i dag 90-åriga Gertrud Sigurdsen, diskuterar på tema Tvångsvård i hemmet när äldre nekas omsorgsboende. Enligt Westerholm måste landets kommuner inse den ekonomiska nyttan med senior- och omsorgsboenden, och även stimulera och underlätta för byggföretagen att ta sig an uppgiften. Ett initiativ som både minskar framtida kostnader och bidrar till ökad livskvalitet åt årsrika.
– Som medarbetare i en förening som driver ett seniorboende är dagens tema både intressant och relevant. Jag ser i mitt yrke hur viktigt det är att bidra till att hålla i gång fysiska aktiviteter och att engagera de anhöriga, och här erbjuds mycket viktig kunskap att ta med hem, konstaterade Maud Anderén då hon för första gången besökte Olof Rudbeckdagen.

Läs mer om Olof Rudbeckdagen 2013

Magnus Alsne

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin