Nytt projekt: Sjöars och vattendrags betydelse för klimatsystemet
De senaste åren har betydelsen av jordens inlandsvatten i det globala kolkretsloppet fått allt större uppmärksamhet. Detta viktiga bidrag till klimatfrågan bygger till stor del på en rad vetenskapliga artiklar som en forskargrupp ledd av professor Lars Tranvik vid Uppsala universitet publicerat. Nu startar ett stort tvärvetenskapligt forskarsamarbete som ska fördjupa kunskapen.
- I den fjärde rapporten från FN:s klimat-panel 2007 illustrerades kolkretsloppet utan bidrag från sjöar och vattendrag, men de senaste årens forskning har visat att vi inte kan bortse från dessa vatten och det budskapet har nu nått fram. I den femte rapporten som kom i år bedöms inlandsvattnen bidra med en ansenlig mängd koldioxid till atmosfären, säger Lars Tranvik.
Stora mängder organiska kolföreningar transporteras från skog och land till sjöar och vattendrag och vidare ut i havet. Men transporten sker inte passivt – som genom ett rör – utan sjöarna fungerar snarare som en ”reaktor”, där en avsevärd del av det organiska materialet bearbetas. Antingen begravs det i sedimenten, eller ombildas till växthusgaserna koldioxid och metan.
Att inlandsvattnen kan fungera både som kolsänka och kolkälla börjar bli allt mer etablerad kunskap, men vad som styr processerna är dåligt kända. Därför sjösätter nu forskargruppen i Uppsala ett tvärvetenskapligt projekt med storskaliga experiment för att söka svaren. Detta breda angreppssätt har ingen tagit tidigare.
- Vi kommer att studera utbytet med land, bildning av sediment, nedbrytning av organiskt material och det resulterande utflödet av växthusgaserna samtidigt. Och hur dessa processer beror av interaktioner i sjöarnas näringsväv av organismer, säger Lars Tranvik.
Tillsammans ska gruppen, som består av limnologer, mikrobiologer, analytiska kemister, ekologer, biogeokemister och meteorologer, undersöka hur mekanismerna samverkar och påverkas av förändrade miljöbetingelser. Vad händer med utflödet av växthusgaser till atmosfären? Med fastläggningen i sedimenten och produktionen av organismer, från bakterier till fisk? En serie experiment kommer att utföras i stora inneslutningar av sjövatten.
- Då kan vi arbeta i system med en komplexitet liknande naturliga ekosystem, men ändå ha möjlighet till kontrollerade experiment. Vi söker svar på centrala frågor om inlandsvattnens roll och deras koppling till klimatsystemet, säger Lars Tranvik.
Anna Malmberg