Donation till minne av Jon Magnusson

Bildtext
Till minne av Jon Magnusson, som 18 år gammal gick bort i sviter av en hjärnhinneinflammation, mottar Uppsala universitet en donation om över 50 000 kronor. Bidraget ska stödja forskning kring Rickettsia-infektioner.
Uppsala universitet har mottagit en donation om över 50 000 kronor till minne av Jon Magnusson, som endast 18 år gammal gick bort i sviterna av en hjärnhinneinflammation. Donationen är skänkt av Jons familj och vänner i syfte att stödja forskningen och att högtidlighålla Jons minne.
– Jons familj har berättat för mig att Jon var en mycket aktiv kille som bland annat spelade fotboll i Lindome. Familjen tog själva kontakt med Uppsala universitet med en önskan att bidra till forskning kopplad till Jons sjukdom, och i samförstånd har vi beslutat att donationen ska tillfalla Kenneth Nilssons forskning kring Rickettsia-infektioner, säger Thomas Fredengren, fundraiser vid Uppsala universitet.
Kenneth Nilsson är överläkare och forskare vid institutionen för medicinska vetenskaper. Hans arbete omfattar kliniska studier i syfte att kartlägga förekomst och spridning av infektioner orsakade av Rickettsia-bacillen, en art som bärs av bland annat fästingar och kan orsaka sjukdomar i människor.
– Det är första gången jag mottar en donation av det här slaget, och jag känner mig djupt hedrad och tacksam. För att förvalta detta stora förtroende på bästa sätt har jag beslutat att använda medlen i de pågående doktorandprojekt vars fokus bland annat är att tydliggöra samband mellan smitta och neurologiska symptom, vilket på sikt kommer att bidra till bättre diagnoser, säger Kenneth Nilsson.
Privata donationer är vanligt förekommande vid Uppsala universitet. Enbart det senaste decenniet har närmare 100 miljoner kronor skänkts i syfte att stödja forskning och undervisning. Alla anslag mottas med tacksamhet och ingen nedre gräns finns för beloppets storlek.
– Personer som planerar donationer bör dock kontakta oss i förväg. Dels för att säkerställa att Uppsala universitet är bästa tänkbara mottagare av bidrag inom det aktuella forskningsområdet. Dels för att tillsammans fastslå hur donationen ska användas. När medlen väl är forskningen tillhanda vill vi kunna garantera en god förvalting, vilket jag med stolthet kan säga är fallet idag, säger Thomas Fredengren.
Magnus Alsne