Förhistoriska befolkningsmönster undersöks i nytt forskningsprojekt

Bildtext
Forskare från Uppsala och Stockholms universitet kommer att i ett sex år långt tvärvetenskapligt forskningsprojekt undersöka förhistoriska befolkningsmönster genom genetiska data från 400 förhistoriska individer. Det står klart efter att Riksbankens Jubileumsfond i veckan har beviljat forskningsprogrammet “Atlas över förhistoriska människors genom i Sverige” 35,4 miljoner kronor.
- Det här projektet är ett tvärvetenskapligt samarbete mellan humaniora och naturvetenskap. För att få högsta kvalitet i både arkeologin och genetiken är forskare inom båda disciplinerna med från början till slut, säger Anders Götherström vid Arkeologiska forskningslaboratoriet, Stockholms universitet
Mattias Jakobsson vid institutionen för ekologi och genetik, Uppsala universitet, samt Anders Götherström och Jan Storå vid Stockholms universitet, har en historia av framgångsrikt samarbete bakom sig, och nu bygger de vidare på denna tillsammans med ett antal forskare från olika ämnesområden.
- Under de senaste åren har vi givit oss i kast med några klassiska arkeologiska problem och arkeogenetiken erbjuder idag unika möjligheter att göra detta. Samtidigt kräver detta ett samarbete över ämnesgränserna och jag tycker vi har kunnat dra stor nytta av våra olika kompetenser. Vi kommer att lära oss mycket om vår förhistoria, säger Jan Storå vid Osteoarkeologiska forskningslaboratoriet, Stockholms universitet.
- Vi kommer att generera unika genetiska data från ett stort tidsspann och för ett stort antal individer. Med hjälp av dessa data och nya populationsgenetiska verktyg kommer vi att kunna beskriva Skandinaviens demografiska förhistoria på ett helt revolutionerade sätt, säger Mattias Jakobsson.
När projektet är slut om sex år hoppas Jakobsson, Götherström och Storå att ha en mycket bättre bild av människorna som levt och dött i Skandinavien sedan isen smälte bort. De räknar med att ha genetisk information ifrån närmare 400 förhistoriska individer, och hela genom ifrån 25 av dessa. Dessutom kommer alla data och forskningsresultat att göras fritt tillgängliga på en portal som riktar sig till både specialister och nyfikna lekmän.
För mer information om forskningsprogrammet vid Uppsala universitet kontakta Mattias Jakobsson, tel: 018-471 6449 eller e-post: Mattias.Jakobsson@ebc.uu.se
Läs mer om Riksbankens Jubileumsfonds forskningsanslag till Uppsala universitet.
Läs Riksbankens Jubileumsfonds pressmeddelande om anslag till forskning inom humaniora och samhällsvetenskap.
Linda Koffmar