Fyra frågor: Rymdforskning ledde till jobb i USA

Extra spännande var det när Jonas Jonasson (längst th) besökte Houston Space Center och där testade ett kamerasystem.

Extra spännande var det när Jonas Jonasson (längst th) besökte Houston Space Center och där testade ett kamerasystem.

Jonas Jonasson, som har forskat vid Ångströms rymdtekniska centrum (ÅSTC) och disputerat på institutionen för teknikvetenskaper 2012, har fått jobb på NASA, den federala myndigheten för rymdfart i USA.


Hur kom du in på det här med rymdteknik?

– När jag pluggade till civilingenjör i rymdteknik på Luleå tekniska universitet 2005 gjorde jag mitt exjobb på NASA Jet Propulsion Laboratory utanför Los Angeles. Min handledare arbetade då på en idé med en forskare på ÅSTC om att bygga en mycket liten ubåt för att bland annat utforska subglaciära sjöar på Antarktis.

– Sedan blev jag anställd som doktorand vid ÅSTC. Där byggde jag miniatyrer av instrument för undervattensfarkosten som, förutom de subglaciära sjöarna, kanske är en föregångare till något som en dag får utforska vattenvärldarna på ismånarna runt Jupiter och Saturnus…

Hur hamnade du på NASA?

– Efter att jag disputerat våren 2012 och jobbade för ÅAC Microtec, som tillverkar bland annat elektronik för satelliter, kom chefen för NASA Ames till Ångströmlaboratoriet. Under ett lunchmöte pratade vi om min bakgrund och det jag jobbade med. Sen tog det väl en vecka innan jag blev kontaktad av SGT Inc., ett amerikanskt företag som har kontrakt med NASA. Jag blev erbjuden jobb och i november 2012 började jag arbeta på NASA Ames Mission Design Center i Silicon Valley.

Vad får du jobba med?

– Främst stödjer jag olika satellitprojekt med miniatyrisering av instrument och subsystem. Det handlar inte bara om att få dem mindre utan även uppnå andra effekter som högre prestanda och mindre kraftförbrukning.

– Jag arbetar också med forskare kring speciella miljöer på jorden. I Kanada finns en sjö med unika mikroorganismer som bygger sedimentära strukturer väldigt lika de som utgör några av de äldsta fossilen av liv på jorden. De här ställena används också som analog rymdmiljö: man simulerar att man är i rymden och att dykarna är astronauter som måste kommunicera med ”jorden” genom en tidsfördröjning.

Något extra spännande du varit med om?

– I juli var vi på Houston Space Center och i bassängen där de riktiga astronauterna övar inför sina rymdpromenader på rymdstationen. Jag testade ett kamerasystem jag hjälpt till att bygga och som dykarna ska använda. Det var otroligt kul att få vara där och jobba sida vid sida med framstående rymdforskare!

 

 

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin